Guvernul a adoptat un proiect pentru protejarea angajaților față de hărțuirea din teambuilding și online. Ce obligații au angajatorii
Avem reguli noi privind hărţuirea la locul de muncă. De acum înainte, vor fi pedepsite şi acţiunile de violenţă sau hărţuire care se întâmplă în teambuildinguri sau online. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat joi de Guvern.
De Adrian Obreja la 17.11.2023, 14:24- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Adrian Obreja, reporter Observator: "Un act de hărţuire împotriva unui coleg, făcut de către un alt angajat, se pedepeseşte cu o amendă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de lei, iar angajatorul este obligat să ia măsuri pentru a nu se mai repeta astfel de acţiuni. Dacă angajatorul nu ia măsurile necesare, atunci acesta riscă o amendă între 30.000 - 50.000 de lei. Dacă angajatorul este cel care instigă la astfel de acțiuni, atunci amenda este cuprinsă între 50.000 și 20.000 de lei. La hărțuire împotriva unui angajat intră agresiunea verbală, agresiunea fizică, agresiunea sexuală, bullying-ul, urmărirea, supravegherea sau amenințările, iar unele dintre acestea pot deveni infracțiuni în momentul în care se agravează situația.
Dacă ne raportăm la Codul Penal, conform proiectului adoptat de Guvern, hărțuirea fizică poate fi considerat orice act care se petrece și în timpul unei delegații, în timpul unui team building sau într-un spațiu public care are legătură directă cu munca. Astfel, un angajat care se simte hărțuit trebuie să-și înștiințeze, în primul rând, superiorul ierarhic, după care departamentul de resurse umane, iar dacă lucrurile degenerează atunci trebuie înștiințate organele abilitate, adică poliția sau parchetul."