Cum ajută hainele second-hand la protejarea mediului
Hainele second hand ne protejează nu doar economiile, ci şi planeta. În plus, în magazinele la mâna a doua putem găsi piese vestimentare unice. Industria modei este unul din marii poluatori în lume, aşa că activştii ne mediu ne încurajează să reciclăm hainele.
De Andreea Milea la 17.02.2020, 00:45Hainele second hand ne protejează nu doar economiile, ci şi planeta. În plus, în magazinele la mâna a doua putem găsi piese vestimentare unice. Industria modei este unul din marii poluatori în lume, aşa că activştii ne mediu ne încurajează să reciclăm hainele. Mesajulor lor: chiar dacă vin din trecut, hainele second hand pot să reprezinte viitorul.
Pentru o singură haină din şifonierul nostru se cheltuiesc resurse importante ale planetei.
La confectionarea unui tricou de bumbac se folosesc aproximativ 3.000 de litri de apă, iar pentru producerea unui singur kilogram de haine în atmosferă se eliberează între 15 și 30 de kilograme de dioxid de carbon.
Şi spălarea hainelor, mai ales a celor de plastic, înseamnă poluare.
ALEXANDRA PERSCHAU, activistă Greenpeace: Microfibrele sunt o reală problemă. Prin spălare, poliesterul şi alte fibre sintetice prezente în haine sfârşesc în oceane şi contribuie astfel la poluarea lor cu plastic.
Soluţia, spun specialiştii, ar fi să nu mai cumpărăm atâtea haine. Mai ales noi. Magazinele second hand ar putea fi alternativa.
”Intru de dimineață și ies seara. Mie imi plac lucrurile de calitate pentru că aici găsești lucruri de calitate la un preț civilizat”, spune o clientă.”
”Am cumpărat mai multe produse. Eu vin de mai mult timp și ne cunoaștem. Cumpăr produse foarte bune și de calitate”, declară o altă clientă.
Reprezentanții celui mai mare magazin online de haine second-hand le reamintesc pasionaților de shopping să cumpere responsabil.
GENOVEVA PETROVA, fondatoarea unui magazin second hand online: Cred ca iubitorii de moda din Romania iubesc hainele de firmă, le place sa se imbrace in stilul lor unic, nu le place sa poarte acelasi lucru pe care il poarta toata lumea. Iar prin moda sustenabila nu doar faci ceva benefic pentru natura - deoarece prelungesti viata hainelor - dar de asemenea iti alegi singur produsele - deaorece majoritatea produselor pe care le avem sunt unicat,
MIHAI DIACONU, reprezentant magazin second-hand: Preturile pornesc de la 8 lei si ajung la 50 de lei, dacă sunt brand-uri de top și bineînțeles și în funcție de uzură. Dacă la mall, prețul unei bluzițe pleacă de la 100, 150 de lei, la noi prețurile încep de la 12 lei până la 50 de lei.
Industria modei este unul dintre cei cinci mari poluatori la nivel mondial şi printre primii trei în Europa.