Aplicația care ar putea salva vieți. Un medic din Bucureşti a creat harta virtuală a paturilor libere din spitalele din România
Când viaţa unui pacient depinde de un loc într-un spital, orice secundă contează. De aceea, un medic a creat harta virtuală a paturilor libere din spitale.
De Redactia Observator la 10.04.2018, 21:44Când viaţa unui pacient depinde de un loc într-un spital, orice secundă contează. De aceea, un medic din Bucureşti a creat harta virtuală a paturilor libere din spitalele din România.
Cu ajutorul unei aplicaţii, medicii pot vedea în timp real unde să-şi transfere pacienţii, iar ambulanţele vor interveni mult mai rapid, fără să mai bâjbâie în căutarea unui loc.
Aplicaţia este conectată la programul spitalului, astfel că locurile libere sunt actualizate la fiecare externare sau transfer. În plus, poate fi accesată de orice medic din ţară, după instalare.
Cătălin Cârstoveanu, iniţiatorul aplicaţiei, şef Terapie-Intensivă, Spitalul Marie-Curie:
Nu trebuie să stăm pe telefoane toată ziua, nu trebuie să stau eu să scriu cu degetul, că am locuri libere, n-am locuri libere poate sunt supărat în ziua asta şi nu văd bine locurile libere.
Partea şi mai bună este că, în timp, aplicaţia va putea fi folosită şi de pacienţi. Ei se pot programa, iar când apare un loc liber, vor fi sunaţi din spital.
Găsirea locurilor în spitalele din Capitală a devenit o reală problemă, chiar dacă intervine şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.
Adrian Crăciu, şef Secţie Neonatologie, Spitalul Cantacuzino
Chiar dacă noi anunţăm, chiar dacă centrul operativ ştie..la Cantacuzino e un loc liber, la Polizu sunt două locuri libere, la Municipal nu e niciun loc liber, uneori salvarea nu ştie, adică ne vine salvarea cu nou-născuţi şi spune: nu ştiam dacă aveţi sau nu aveţi locuri.
Prin intermediul aplicaţiei, locurile disponibile pot fi văzute la fiecare două minute.
Cătălin Cârstoveanu, iniţiatorul aplicaţiei, şef Terapie-Intensivă, Spitalul Marie-Curie:
Poate să aibă oglinda ţării cu toate paturile...pot fi pe nou-născuţi, pe copii, pe ATI adulţi, pe Arşi, pe tot ceea ce trebuie, harta ţării instantaneu la două minute pot s-o am.
După neonatologie, cel mai greu de găsit sunt locurile pentru pacienţii cu arsuri grave. Sunt 14 în întreaga ţară.
Dacă ne aflăm în zona Mihai Eminescu din Capitală, cu ajutorul aplicaţiei, putem afla în cel mai scurt timp unde sunt locuri libere pentru pacienţii cu arsuri grave. Putem să aflăm că sunt locuri disponibile la Spitalul de Arşi, de exemplu. În cel mai scurt timp, ambulanţa va transporta pacientul acolo, cu ajutorul aplicaţiei.
Aplicaţia poate fi instalată gratuit de orice spital din ţară.