Cel mai modern heliport din țară, la Spitalul Universitar din Bucureşti
Capitala României are primul heliport medical construit la standarde internaţionale, pe clădirea Spitalului Universitar. Din luna octombrie, elicopterele vor ateriza aici zi şi noapte, iar un lift va transporta pacienţii în cel mult cinci minute direct în sala de operaţii.
De Redactia Observator la 25.07.2019, 21:56- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Capitala României are primul heliport medical construit la standarde internaţionale, pe clădirea Spitalului Universitar. Din luna octombrie, elicopterele vor ateriza aici zi şi noapte, iar un lift va transporta pacienţii în cel mult cinci minute direct în sala de operaţii. În felul acesta, se câştigă timp preţios pentru salvarea cazurilor grave, eliminând zecile de minute pe care ambulanţele le pierd acum în traficul din Bucureşti. În ţară, au fost pacienţi care au murit în ambulanţe, după ce au făcut şi 10 ore până în Capitală.
Ceea ce vedeţi în aceste imagini va deveni în curând realitate. Pacienţi din toată ţara, transportabili doar pe calea aerului din cauza stării foarte grave, vor fi aduşi cu elicopterul pe heliportul construit pe acoperişul Spitalului Universitar.
Practic, o terasă consolidată a clădirii Blocului Operator a fost transformată în punct de aterizare, iar un culoar suprateran, cu circuit unic, va permite ca echipele medicale să ajungă cu pacientul la un lift ce va face legătura cu Triajul.
Adriana Nica, manager Spitalul Universitar Bucureşti: Sunt pacienţi cu afecţiuni cardiace, cerebrale. Cu cât ajung mai repede în centrele specializate, cu atât şansa lor e mai mare
Odată ce va coborî cu liftul, pacientul va ajunge în unitatea de primiri urgenţe. Aici i se vor face mai multe investigaţii şi i se va pune un diagnostic clar.
O premieră pentru un spital din Bucureşti este şi faptul că elicopterele medicale vor avea două culoare de zbor, inclusiv pe timp de noapte. Practic, vor putea transporta spre Capitală pacienţi, 24 de ore din 24.
Romeo Lupu, coordonatorul proiectului: Heliportul beneficiază de instalaţie de balizaj şi instalaţie de stingere a incendiilor. Întreaga activitate va fi administrată de foşti aviatori care au fost angajaţi şi cărora li s-a făcut o instruire corespunzătoare
Proiectul elimină timpul pe care ambulanţele îl pierd în traficul din Bucureşti pentru a transporta pacienţii de la un heliport militar, unde aterizează acum elicopterele, până la Spitalul Universitar.
Silvia Nica, şef UPU, Spitalul Universitar Bucureşti: Urgenţele de cod roşu sunt în jur de 4-5 mii anual. Se scurtează intervalul de timp cu minim 30 de minute. Asta poate însemna însăşi viaţa
În 2002, un alt heliport construit de spital tot din donaţii nu a fost autorizat pentru că era prea aproape de bulevard şi a fost transformat în parcare.
Heliportul nou va deveni funcţional din luna octombrie şi va fi cel mai modern din ţară. A costat 800 de mii de euro, bani donaţi de o companie privată, iar 80% din lucrări sunt gata. Anul trecut, aproape 200 de pacienţi critici din toată ţara au fost aduşi cu elicopterul la acest spital. Din toamnă, numărul lor ar putea creşte.
Şi tot anul acesta, Spitalul Marie Curie din Capitală va începe construcţia primului heliport pentru urgenţe pediatrice din România. Acum, copiii în stare gravă stau şi 10 ore în ambulanţele care îi aduc în Bucureşti.
Cătălin Cârstoveanu, şef UPU Spitalul Marie Curie: Am avut decese, în timpul transportului, din cauza aglomeraţiei. Este absolut vital
Primul heliport de spital din România a fost inaugurat, acum doi ani, la Oradea.