Iarnă grea pentru animalele sălbatice din apropierea Parcului Natural Grădiştea Muncelului
Peisaje de poveste în această perioadă în preajma Parcului Natural Grădiştea Muncelului, din Hunedoara. Dar, pe cât de frumos este, pe atât de greu se poate trăi în acea zona de munte.
De Redactia Observator la 29.01.2019, 17:30Peisaje de poveste în această perioadă în preajma Parcului Natural Grădiştea Muncelului, din Hunedoara. Dar, pe cât de frumos este, pe atât de greu se poate trăi în acea zona de munte. Iar animalelor le este şi mai dificil. În unele locuri zăpada ajunge şi la doi metri, iar sălbăticiunile îşi găsesc cu greu hrana pentru a supravieţui.
Ieşirea pe teren în această perioadă este o adevărată provocare pentru angajaţii Parcului Natural Grădiştea Muncelului. Un drum de 30 de minute este străbătut acum în mai bine de două ore.
Alin Alimpesc, director Parcul National Grădiştea Muncelului Cioclovina: Am întâlnit condiţii de zăpadă de peste un metru. Au fost mai multe tipuri de zăpadă, din mai multe perioade ninsă şi au fost situaţii în care ne-am băgat în zăpadă până la piept.
Cel mai dificil este pentru animalele din zonă. La baltă, locul în care tomana trecută devenise o piscină a mistreţilor, este acum gol. Doar câteva animale mai trec pe acolo, în căutarea hranei.
Alin Alimpesc, director Parcul National Grădiştea Muncelului Cioclovina: Am constatat că urşii şi-au cam încetat activitatea. Sunt în perioade de stat la bârlog, dar mistreţii în continuare îşi caută hrană. Greu de găsit hrană în această perioadă. E tot mai greu şi e greu să se apare de prădătorii naturali. Zăpada fiind mare şi apărarea e greoaie.
Greu le este si cervidelor. Căprioarele, ciutele şi cerbii trebuie să se mulţumească cu ce găsesc prin păduri şi poieni. Însă iarna grea a venit şi cu un caz inedit în parcul din munţii Şureanu săptămâna trecută.
Alin Alimpesc, director Parcul National Grădiştea Muncelului Cioclovina: Este prima dată în ultimii ani când observăm un exemplar de capră neagră pe teritoriul parcului.
Caprele negre erau văzute până acum la limina parcului din judetul Hunedoara, pe Cheile Taia din Valea Jiului. Se pare însă că troienele au făcut câteva exemplare să se îndrepte către Valea Streiului unde au fost fotografiate de rangerii parcului.