În Gorj, copiii au mers la colindat în prima zi din noul an cu sorcove pe care le-au făcut singuri
O tradiţie din străbuni încă se respectă şi astăzi în multe sate de la munte. În Gorj, copiii au mers la colindat în prima zi din noul an. Cu sorcove pe care le-au făcut singuri, din ramuri de brad, îmbrăcaţi în straie populare din lada bunicilor şi cu opinci în picioare, au pornit să facă urări.
De Diana Speretoiu la 01.01.2021, 21:37- În Gorj, copiii au mers la colindat în prima zi din noul an.
- Tradiţia populară spune că urările făcute de copii la sorcovit se împlinesc mereu.
Când nici nu se crapă bine zorii, în prima zi a noului an, copiii se strâng în grupuri mici şi umbl cu sorcova pe la casele gospodarilor din sat.
”Să trăiţi, să-mbătrâniţi. Ca un măr, ca un păr. Ca un fir de trandafir. Tare ca piatra, iute ca săgeata. Tare ca fierul, iute ca oţelul. La anul şi la mulţi ani!”
Sorcovitul aduce oamenilor urări de bine pentru anul care abia a început.
”Noi v-aducem vorbe bune, să vă meargă-n viaţă bine şi, dacă ne veţi primi, vi le-om spune cum om şti”.
Iar osteneala colindătorilor nu rămâne nerăsplătită. Nuci, mere, gutui şi colaci se îngrămădesc în trăistuţele celor mici.
Sorcovele sunt făcute chiar de copii, cu ajutorul părinţilor. Pe ramurile de brad sunt prinşi ciucuri coloraţi din lână. Şi niciun element nu e lipsit de importanţă.
Maria Corlan Mischie: ”Acești ciucurași nu se pun oricum. Adică nu orice număr. Musai fără soţ. Verdele, ar zice cineva, că simbolizează optimismul. Noi, la ţară, spunem nădejde. Avem nădejde că vom parcurge un an bogat în toate”.
Tradiţia populară spune că urările făcute de copii la sorcovit se împlinesc mereu.