În satele din Mureş, de unde cămătarii şi-au luat copii-sclavi pentru datoriile părinţilor, a fost teroare ani întregi
În satele din Mureş de unde copiii au fost luaţi cu forţa din case pentru datoriile părinţilor la cămătari au fost ani întregi de teroare. Traficanţii veneau în grupuri, intrau în case şi, sub ameninţarea pumnilor, le luau familiilor copiii, dar şi actele. Pe unii i-au lăsat şi fără case.
De Redactia Observator la 22.03.2017, 20:02În satele din Mureş de unde copiii au fost luaţi cu forţa din case pentru datoriile părinţilor la cămătari au fost ani întregi de teroare. Traficanţii veneau în grupuri, intrau în case şi, sub ameninţarea pumnilor, le luau familiilor copiii, dar şi actele. Pe unii i-au lăsat şi fără case.
-Trei ani de zile a fost slugă. Trei ani au fost de suferinţă. Nemâncat, neîmbrăcat, desculţ. Cămătari, foarte mari cămătari, doamnă! Cu forţa lua copii şi îi ducea şi îi omora în bătaie ca să lucreze la ei.
Cămătarii din SÎNCRAIU de Mureş au semănat teroare în satele comunei Band şi în cartierele mărginaşe din Târgu Mureş. Familii întregi şi-au pierdut copiii. Au fost luaţi cu forţa în schimbul datoriilor pe care părinţii lor n-au mai putut să le înapoieze traficanţilor. Fiecare leu era împrumutat cu dobândă de sută la sută pe lună.
-De frică a trebuit să dea sora mea şase feciori.
Când oamenii au îndrăznit să le ţină piept, câmătarii au intrat în case, au luat acte, au împărţit pumni şi au lăsat familii pe drumuri.
-Cu maşinile s-au dus atâţia oameni peste ei acasă! I-a dat afară din casă şi i-au luat casa şi au vândut-o la alţii!
-Veneau peste noi ca sa ne omoare.
Trei ani a rămas acest părinte fără fiul lui. A fost luat de la 13 ani de acasă şi făcut sclav la ferma cămătarilor. De luni până duminică, avea grijă de animale, căra lemne de la pădure şi nisip de pe malul Mureşului.
-Nu mi se pare normal, dar nu putem să ne băgăm că aici toţi sunt duşmani. Ne-ar mânca într-o lingură de apă. Oameni periculoşi, nu mai putem să mergem pe drum că ne omoară.
-Şapte copii am. După şapte copii, actele lor, acolo la ei sunt!
Cu actele copiilor ridicau alocaţii, iar cu cele ale părinţilor ajutoare sociale. Părinţii erau duşi cu forţa la notar să-i împuternicească pe cămătari să ridice ajutoarele băneşti în locul lor. Pentru că traficanţii sunt analfabeţi, hârtiile le-au semnat soţiile lor.
-Una dintre familii locuieşte în satul Band, într-o cameră de doar 12 metri pătraţi se înghesuia părinţii cu alţi cinci copii.
Acestei familii, reţeaua i-a luat, pe rând, trei fii. Cel mai mic avea doar 6 ani când a devenit sclav.
-Mai lucrau cu animalele.
-De cât timp stăteau acolo copiii?
-De patru, cinci ani.
I-au găsit mascaţii la percheziţii în casa traficanţilor. Doi dintre ei au fost luaţi de protecţia copilului.
-Conditiile erau destul de severe si cred ca le putea afecta starea de sanatate.
Părinţii lor ar fi ştiut că sunt exploataţi, dar ar fi tăcut în schimbul banilor pe care au continuat să-i împrumute de la cămătari. La ei ajungeau şi ajutoarele acordate de stat familiei.
-Figurează în evidenţele Primăriei cu 7 persoane la dosarul de ajutor social primid o sumă de 600 de lei.
O vilă roz cu etaj şi garduri înalte albastre. E proprietatea traficanţilor şi locul de unde au fost eliberaţi patru copii-sclavi. Aici au fost găsite sume mari de bani, carduri şi acte notariale. Cinci traficanţi au fost duşi la poliţie.
-S-a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a unuia dintre inculpaţi.
Şapte membri ai reţelei sunt cercetaţi pentru trafic de minori şi lipsire de libertate.