Tehnica încondeierii ouălor de Paște, împărtășită elevilor din Vâlcea și Prahova
Ameninţată să dispară odată cu meşterii vârstnici din Bucovina sau zona Branului, care încă o mai stăpânesc, arta de a încondeia ouă pare să mai primească o şansă.
De Redactia Observator la 19.04.2019, 17:22- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ameninţată să dispară odată cu meşterii vârstnici din Bucovina sau zona Branului, care încă o mai stăpânesc, arta de a încondeia ouă pare să mai primească o şansă. Câţiva elevi din Vâlcea şi Prahova s-au transformat în ucenici şi vor să înveţe tehnicile extrem de migăloase.
Ca nişte adevăraţi meşteri populari, copiii şi-au dat toată silinţa ca din mâinile lor să iasă adevărate opere de artă.
”Instrumentul se numeşte condei sau chişiţă. Este format dintr-un baston de lemn de aproximativ 10 cm, care este prevăzut la capăt cu un tubuşor conic din alamă. După încondeiere, după realizarea desenului, urmează cufundări succesive în mai multe culori”, explică un elev.
Şi nu s-au oprit la deprinderea tehnicilor, ci au încercat să afle şi semnificaţiile modelelor tradiţionale.
LĂCRĂMIOARA POPA, profesoară de geografie: Pentru ei a fost o provocare, dar eu consider ca le dezvolta abilitatile de a lucra cu instrumente specifice.
MIOARA COMĂNESCU-PLOP, coordonator: În tabara am ales tehnici diferite pentru grupe de varsta diferite, pentru că elevii de la pregatitoare nu pot lucra cu ceara fierbinte.
Aşa că pentru cei mai mici dintre ucenici au fost folosite tehnica şerveţelului sau pictarea pe ouă de lemn. Cele mai frumoase ouă vor fi expuse într-un muzeu al localităţii Vlădeşti.
În Prahova, unul din puţinele locuri în care tradiţia încondeierii este încă vie, copiii au putut să observe, prin intermediul tehnologiei moderne, tradiţia la ea acasă.
ANCA STANCA, referent la Centrul Cultural Prahova: Sunt putine zone din Romania unde se pastreaza traditia, Prahova si Bucovina. Este o tehnica la indemnana oricui, cred eu.
La atelierele de încondeiat ouă, copiii au primit adevărate lecţii de istorie. Au putut să afle nu doar obiceiurile, ci şi explicaţiile din spatele lor.