România a înregistrat vineri cel mai mic număr de infectări noi cu coronavirus din ultimele două luni
Virusul pare să-şi fi pierdut din putere. Astăzi a fost anunţat cel mai mic număr de cazuri noi din ultimele două luni. Încurajator, pentru că specialiştii ne spuneau că în aceste zile vom vedea efectele măsurilor de relaxare.
De Francesca Simionescu la 22.05.2020, 20:22- În 10 județe nu s-a înregistrat niciun caz nou de infectare cu coronavirus.
- În ciuda cifrelor îmbucurătoare, autoritățile fac apel la calm și responsabilitate.
Klaus Iohannis, președintele României: Daca regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Efectul celor trei zile îl vom vedea de joi încolo, când vom vedea dacă această bucurie exagerată sau senzaţie de libertate exagerată va produce şi efecte.
Joi a fost. S-a făcut o săptămână de când "ne-am relaxat", iar unii au uitat brusc de orice distanţare sau protecţie. Din fericire, "relaxarea" nu a avut efecte în bilanţul anunţat zilnic de Institutul Național de Sănătate Publică.
Numărul cazurilor noi a scăzut la 127, cel mai mic după 26 martie. Vârful a fost pe 11 aprilie, când au fost raportate 523 de infectări.
În 10 judeţe nu s-a înregistrat niciun caz nou în ultimele 24 de ore.
Şi media zilnică a îmbolnăvirilor s-a redus. De la 232 în săptămâna 9-15 mai până la 182 în ultimele 7 zile. Şi bilanţul "negru" este în scădere.
De la instituirea stării de alertă, doar duminică au fost mai mult de 20 de victime. Iar în ultimele două zile, numărul nu a depăşit 10.
Specialiştii consideră că nu ar trebui să ne relaxăm prematur.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: A trecut acea perioadă platou. Suntem pe o pantă descendentă și avem 4-5 zile cu număr în scădere de cazuri. Sunt cele 10 zile pe care le analizăm după primul weekend de relaxare.
Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist: Este prematur să spunem în momentul de faţă că evenimentele de la sfârşitul săptămânii trecute au rămas fără impact. Pentru apariţia unui focar de îmbolnăvire în adevăratul sens al cuvântului, este nevoie de cel puţin 14, 21 de zile.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Rămâne să vedem. Eu zic să aşteptăm perioada următoare. Să dea Dumnezeu să scadă numărul de cazuri sau să se stabilizeze la o valoare redusă şi atunci sigur că şi măsurile de relaxare pot fi implementate cu mai multă uşurinţă.
Dacă situaţia nu se agravează, mai multe restricţii vor fi anulate de la 1 iunie.