Iniţiativă impresionantă a soliştilor de operă. Artiștii îi vor învăța pe pacienții COVID tehnici de respiraţie şi de control al anxietăţii
Iniţiativă impresionantă a soliştilor de operă. Artiştii vin în sprijinul celor care au câştigat lupta cu COVID 19, dar au în continuare nevoie de recuperare respiratorie. În următoarele două săptămâni, aceştia îi vor învăţa tehnici de respiraţie şi de control al anxietăţii pe cei care au rămas cu sechele pulmonare. Lecţiile gratuite se vor desfăşura online şi oricine se poate înscrie.
De Iulia Pop la 03.04.2021, 20:49- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
O simplă respiraţie devine un coşmar pentru un pacient care are sau a avut coronavirus. Unii oameni simt că trebuie să înveţe din nou să tragă aer în piept. În ajutorul lor vin artişti ai operei.
Aura Twarowska - mezzosoprană: Este un proiect pornit din comunitate, ca un mesaj de solidaritate, pentru toţi cei care au trecut prin această experienţă.
Iniţiatoarea proiectului este Aura Twarowska, mezzosoprana de succes care a cântat la Opera Naţionala Româna din Timişoara şi pe scena Operei de Stat din Viena.
Aura Twarowska: Scopul nostru principal este de a ajuta oamenii să conştientizeze respiraţia.
Şi asta se va face prin exerciţii uşoare de respiraţie sau recitarea unor versuri. Iar pacienţii vor putea vorbi atât cu artiştii care au trecut deja prin boală, cât şi cu medici, profesori, terapeuţi sau psihologi.
Aura Twarowska: Și noi ca artişti am fost de multe ori puşi în situaţia de panică. Ce se intamplă şi ce facem noi în situaţiile alea, cum ne calmăm, cum rezolvăm momentele astea scurte de anxietate respiratorie. Toate astea sunt nişte sfaturi pe care noi putem să le dăm din eperienţa noastră de zeci de ani.
13 artişti români din toată lumea s-au alăturat proiectului. Printre ei şi Cellia Costea, solista a Operei Naţionale a Greciei, confirmata recent cu Covid-19, care va participa la curs din izolare.
Cellia Costea – soprană, Opera Națională a Greciei: Vom încerca fiecare dintre noi să adaptăm ceea ce noi ştim să facem, într-un mod simplu, pentru ca toata lumea să înţeleagă şi fiecare să îşi aleagă ceea ce vine bine pentru fiecare organism, pentru că suntem foarte diferiţi.
Virgil Musta, medic infecţionist: Acest proiect este ultil nu numai celor care au fost infectaţi cu Covid, ci şi tuturor celor care doresc să înveţe să respire corect, ca să primească mai mult oxigen. Tuturor celor care au boli cronice pulmonare şi care, datorită acestor boli, respiră greu.
Proiectul se va desfăşura exclusiv online până pe 18 aprilie, iar înscrierile se pot face la adresa de mail respiram.impreuna@gmail.com.