Înotul, o alegere înțeleaptă pentru copii. Care sunt beneficiile (Video)
Dacă există un loc în care bebeluşii se simt în largul lor, în afară de braţele mamei, atunci acel loc este în apă. Este de altfel şi foarte sănătos. Când putem aduce copilul la bazin?
De Redactia Observator la 10.04.2019, 15:23Dacă există un loc în care bebeluşii se simt în largul lor, în afară de braţele mamei, atunci acel loc este în apă. Este de altfel şi foarte sănătos. Când putem aduce copilul la bazin? Mai exact la ce vârsta și care sunt cele mai importante lucuri de care trebuie sa ținem cont? Îl putem aduce la inot chiar și iarna? Colega noastră, Iulia Dumitraşcu a mers la o piscină pentru copii ca să afle toate beneficiile pentru copii ale înotului, într-un material prezentat în Observatorul orei 12-14.
La prima vedere, sunt exerciţii banale. De fapt, sunt departe de asta. E sportul care îi ajută pe cei mici să facă primii paşi. către lumea mare. Pe Filip, mama lui l-a dus la bazin de la doar două luni.
Nicoleta, mama lui Filip: Am venit de când avea băiețelul cel mare 2 luni, am continuat pe toată perioada sarcinii iar când s-a născut cea mica am așteptat sa facă doua luni și am integrat-o și pe ea în echipa. Am văzut diferente la motricitate fata de copiii de vârsta lui. Îmi place ca nu ii e frica de apa, putem merge la mare, putem merge la stand.
Ioana Vârtosu, medic pediatru: Din punctul nostru de vedere, pe tot parcursul anului este indicat ca părinții sa își aducă copilasii la bazin mai ales ca fiecare bazin are o temperatura constanta în cadrul acelei clădiri, deci nu este niciun pericol sa răcească. Recomandarea noastră este să vină cu copilasii de când au vârsta de doua luni. Vor începe sa paseasca mai repede sa și coordoneze mișcările mai repede și vom avea mici campioni ai mersului sub vârsta de 1 an.
Da, înotul este singurul sport care stimulează musculatura întregului organism! Pe lângă asta, întăreşte sistemul imunitar. Englezii au o vorbă: un măr pe zi ţine doctorul departe. Acelaşi lucru îl fac şi două zile pe săptămână la bazin.
Ioana Vârtosu, medic pediatru: Va avea imunitate net superioara celorlati copii.avem copii care venind la porogramul de aqua bebe și apoi au continuat cu progr de crese de grădinița nu au avut niciun fel de răceala în primul an de viața.
Cursurile de înot îi ajută pe copii să îşi îmbunătăţească abilităţile cognitive, capacitatea de concentrare și chiar stima de sine. Pe scurt, sfatul medicului este clar: mergeţi cu copiii la bazin. Unii ascultă, alţii nu. Din tot felul de motive: ba că fac otită, ba că apa de la bazin conţine clor şi le face rău. Nimic mai fals spun specialiştii.
Ioana Vârtosu, medic pediatru: Apa nu dăunează urechiuselor, asta apropo de acele mituri ca fac otita de la apa. Dimpotriva se dreneaza mult mai bine dopul de ceara, iar pt sanatatea și igiena urechilor chiar este recomandat sa ajungă copilasii cu urechile în apa și atunci nu e nicio probl sa ii invatam la 2 luni sa facă pluta sau mici scufundari.
Mamă: Ne-am obișnuit să ne crestem copilul într-o bula de cristal și asta nu face decât sa le dauneze lor mai târziu. Apa contine clor, dar și apa de acasă conține clor. Așa ca după bazin ne spalam bine cu produse care curata inclusiv clorul și nu am avut nicio probl. Nici nu s-a îmbolnăvit mai des, nici nu am luat diverse eczeme.
Ioana Vârtosu, medic pediatru: Toate bazinele au o concentratie a colorului clar stabilită de norme sa nu dauneze pielii copiilor și nici aerului pe care îl expira.
Singura contraindicaţie este în cazul copiilor care au dermatită atopică - o afecţiune a a pielii care în contact cu apa se poate agrava. Dar în acest caz chiar şi spălatul acasă e problematic.