Ziua în care s-au reluat consultațiile și internările a adus dificultăți în sistemul sanitar (Video)
A fost ziua haosului în sistemul sanitar. S-au reluat consultaţiile şi internările care nu sunt urgenţe. Regulile clare anunţate de Ministerul Sănătăţii nu s-au regăsit în realitate.
De Ema Schweninger la 15.05.2020, 22:56- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Sute de pacienți au luat cu asalt spitalele din toată țara.
- Pacienții reclamă că s-au simțit abandonați în ultimele două luni.
Unii pacienţii nu s-au programat, aşa că au aşteptat înghesuiţi pe holurile policlinicilor. Iar alţii s-au plâns că bat drumul la spital degeaba.
Sprijinită de gard, o pacientă abia poate sta în picioare. A venit la spital pentru reţetă, dar spune că a fost trimisă acasă fără: "Nu pot să mai merg, nu pot să mai trăiesc fără medicamente. Nu mă primesc pentru că nu e voie cu Covid-ul ăsta".
La Spitalul Ilfov, coada s-a format pe trotuar. Disperaţi că aşteaptă în zadar, unii şi-au pierdut răbdarea: "De azi dimineaţă ne chinuim aici, nemâncaţi, vai de capul nostru. Am discopatie lombară, artroză, poliartrită, deci eu nu am cum să stau în picioare, dar nu am scaun. Unde să stau? Să mă aşez pe jos?".
Reprezentanţii spitalului susţin că în perioada stării de urgenţă veneau în medie 120 de pacienţi zilnic. Astăzi au fost 150 până la prânz. Rând pe rând, toţi au trecut prin triaj. Au completat chestionare, li s-a verificat temperatura şi abia apoi au putut intra în spital.
În policlinici, oamenii au aşteptat pe holuri, foarte aproape unii de ceilalţii, deşi regulile sunt clare! Bolnavii nu au voie să stea în faţa cabinetelor. Ar trebui să vină la ora programată şi să nu intre în contact unii cu alţii. Numai că mulţi pacienţi au uitat să sune înainte.
Cristina Dragnea, medic oftalmolog: Pacientul, din teama de a nu rămâne nevăzut, de a-şi pierde rândul, are obiceiul de a veni din creierii nopţilor.
Acest bărbat suferă de Lupus şi încearcă de două luni să ajungă la medicul de familie. Ieri a sunat insistent. Fără succes. Azi, din nou: "Am primit acelaşi răspuns: medicul nu este disponibil, nu există înlocuitor. M-am simțit abandonat de sistem. Și nu doar eu, toți cred că suntem așa".
Medicii spun că telefoanele sună continuu, deşi încă pot elibera rețete online și pot da consultații la distanță.
Sorina Ignat, medic de familie: Mai mult de 10% nu vor fi la distanţă, restul vor veni în clinică, deja au venit astăzi.
Şi în spitalele private pacienţii încearcă să prindă un loc.
Luca Militello, reprezentant spital privat: Listele de aşteptare ajung să acopere aproape două luni de acum încolo.
Aici au fost stabilite reguli clare ca să se evite infectarea pacienţilor şi a personalului cu noul coronavirus.
Asociaţiile de pacienţi estimează că în jur de două milioane de bolnavi nu au beneficiat de îngrijiri medicale în perioada stării de urgenţă.