Într-o comună mureşeană, câteva gospodine au reînviat vechea şezătoare
Pe timp de iarnă, câteva gospodine din comuna Ibăneşti au dat la schimb banca rece din faţa porţii cu confortul din interiorul casei. La gura sobei, cele mai iscusite dintre ele cos şi deapănă poveşti. Exact ca pe vremuri.
De Redactia Observator la 01.02.2019, 17:47Pe timp de iarnă, câteva gospodine din comuna Ibăneşti au dat la schimb banca rece din faţa porţii cu confortul din interiorul casei. La gura sobei, cele mai iscusite dintre ele cos şi deapănă poveşti. Exact ca pe vremuri.
Anuţa Todoran, gazda sezatoarei: Una coase curele, una coase cămaşa, alta face zgărdane, fiecare cu lucrul ei, ne întâlnim toate laolaltă şi apoi vorbim, şi de lucrul nostru şi de ce mai fac femeile pe aici prin sat.
Este o tradiţie pe care o respecta cu sfinţenie. Mai ales că şezătoarea e şi prilej de împărtăşire a micilor secrete.
Maria Chirteş: Am început să-mi fac și eu o ie și o cămaşă pentru şorţ.
Reporter: De cât timp lucraţi la aşa ceva?
Maria Chirteş: A, păi din tinereţe, că mama mea a făcut şi de atunci am făcut şi eu. Mai trece timpul, pe Internet mă dor ochii, pe Facebook nu intru!
Şi asta pentru că - spun gospodinele - sunt obişnuite cu vremurile în care nicio reţea de socializare nu putea aduce mai aproape un om de altul decât întâlnirile. Pentru Varvara Dan, şezătoarea este un mod de relaxare.
Varvara Dan: Asta e numai o recreere, când am timp şi mă simt un pic mai leşinată, iau culorile şi fiind vesele, îmi revin! Aici eu scos după scris, e scris cu ultramarine, se numea, o vopsea albastru închis, care amestecată cu petrol şi pe un model împuns cu acul se face cu un pic de vată rămâne modelul imprimat.
Gospodinele lucrează de zor şi pentru luna martie, atunci când vor oferi cadou celor dragi obiecte realizate de ele. Următoarea întâlnire plănuiesc să o aibă la bucătărie, acolo unde îşi vor împărtăşi reţetele celor mai gustoase mâncăruri.