Învățămintele preotului Gheorghe Holbea înainte de Sărbătoarea Paștelui (Video)
În inima Bucureștiului, în Săptămâna Patimilor, bisericile s-au scufundat în liniște. O tăcere nefirească în preajma celei mai mari sărbători creștine care adună în casele Domnului, în mod obișnuit, sute de credincioși.
De Redactia Observator la 17.04.2020, 23:59- Gheorghe Holbea a vorbit despre Săptămâna Patimilor.
- Gheorghe Holbea este preot la parohia Precupeții Noi.
În inima Bucureștiului, în Săptămâna Patimilor, bisericile s-au scufundat în liniște. O tăcere nefirească în preajma celei mai mari sărbători creștine care adună în casele Domnului, în mod obișnuit, sute de credincioși. Ce învăţăminte trebuie să tragem din încercarea momentului, aflăm de la preotul Gheorghe Holbea.
Preotul slujitor de la parohia Precupeții Noi se pregătește de Vinerea Mare așa cum nu a mai făcut-o niciodată. Singur.
Gheorghe Holbea, preot: Această Săptămână a Pătimirii sau a patimilor nu este neapărat o săptămâna a tragediei. Ce este tragic este că oamenii ajung să scuipe, să batjocorească, să trădeze, să vândă, să lovească si să omoare pe nedrept. Mântuitorul Iisus Hristos nu a venit în lume să înlăture suferința, dovadă că și-a asumat-o în această săptămână a pătimirilor. N-a venit în lume să explice suferința, ci a venit în lume să umple suferința de prezența lui Dumnezeu. Și omul, de fapt, în suferință devine mai înțelept dacă are forța credinței. Și atunci nu va fi cotropit de nicio frică.
Frică pe care în aceste zile o simțim din plin pentru că ni s-a luat puterea pe care o aveam doar "împreună".
Gheorghe Holbea, preot: Toți acești bătrâni care sunt în apartamente, izolați, toți oamenii care sunt izolați, au nevoie de ceva concret. Ei sunt niște persoane concrete. Noi nu vorbim aici despre niște oameni abstracți. Noi vorbim despre niște oameni care suferă. Și cea mai mare nădejde este aceasta, că Dumnezeu îți este părinte și îți poartă de grijă.
Iar suferința, spune părintele Holbea, nu trebuie să ne sperie. Ea vindecă și face loc în inimile noastre la și mai multă iubire.
Gheorghe Holbea, preot: Poți fi batjocorit, poți fi pus la stâlpul infamiei. Nicio tragedie, pentru că Mântuitorul este alături de tine. Când este tragic? Atunci când tu ajungi un monstru care distrugi, batjocorești, care omori. Pentru cel care iartă nu mai există Iad. Și atunci avem Lumina Învierii, avem această Lumină care de fapt pune capăt întunericului.
Iar Vinerea Mare din acest an ne aduce aminte că poate nu am învățat lecția fericirii la timp.
Gheorghe Holbea, preot: Bucuriile adevărate sunt bucuriile simple. Se aud cântecele păsărelelor, de pe un pâlc de verdeață, bucuriile simple, dacă le reînvățăm, atunci reînvățăm să ne reașezăm și în ființa noastră lăuntrică.
Și strălucirea acestui adevăr ne va lăsa mai buni, mai înțelepți și mai puternici.