Prima izoletă sută la sută românească intră în producţia de masă
Avem prima izoletă "made in România". Ministerul Apărării Naţionale a terminat prototipul în timp record, iar de săptămâna viitoare va intra în producţia de masă. Primele spitale care vor beneficia de noua izoletă sunt cele militare.
De Redactia Observator la 21.03.2020, 22:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Prima izoletă sută la sută românească intră în producţia de masă
- Izoleta a fost concepută și realizată în trei săptămâni
Avem prima izoletă "made in România". Ministerul Apărării Naţionale a terminat prototipul în timp record, iar de săptămâna viitoare va intra în producţia de masă. Primele spitale care vor beneficia de noua izoletă sunt cele militare. Este obligatoriu ca fiecare pacient suspect sau diagnosticat cu noul coronavirus să fie transportat la spital cu izoleta pentru a se preveni contaminarea altor persoane.
Cercetătorii militari români au făcut o izoletă sută la sută românească. Realizată în trei săptămâni, de Armată, izoleta a trecut toate testele, este omologată şi de săptămâna viitoare va intra în producţia de masă.
Lorena Rădulescu, reporter Observator: Aşa arată prima izoletă produsă în România. Aceasta va asigura transportul în condiţii de maximă siguranţă a suspecţilor şi bolnavilor de COVID-19.
Izoleta românească e gândită în aşa fel încât să fie ridicată şi de două persoane. Filtrul antiaerosoli curăţă aerul, ca viruşii să nu iasă în exterior: "Avem incinta etanşă în care va fi introdus pacientul. Pacientul are şi un sistem de fixare ca să nu alunece, să nu cadă. Fluxul de aer e făcut aşa: intrare prin supape, sunt unisens, deci aerul poate doar să intre, spală pacientul şi iese prin acest filtru anti-aerosoli, astfel încât prin ventilator iese aer curat, tot ce e contaminat rămâne pe filtru".
Inginerii care au conceput izoleta au experienţă în dezvoltarea sistemelor de izolare pentru pacienţii contaminaţi cu agenţi chimici.
Claudiu Lăzăroaie, colonel: De principiu, ca să poţi să faci izolare în vederea transportului, trebuie să creezi o incintă cu presiune negativă pentru a ţine agentul contaminant înăuntru pentru a nu contamina restul populaţiei.
Iar cum numărul paturilor din spitale în care pot fi trataţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID 19 este limitat, cercetătorii încearcă acum să creeze spaţii alternative de tratament.
Claudiu Lăzăroaie, colonel: Lucrăm la un modul pentru tratamentul pacienţilor contaminaţi cu coronavirus. Încercăm să facem nişte sisteme modulare pentru tratamentul acestora.
Săptămâna viitoare, militarii vor termina şi spitalul mobil din apropierea Capitalei. Acolo vor fi trataţi pacienţi cu forme uşoare sau medii de COVID-19.