Jucării periculoase din import, în magazinele din România
Magazinele din România sunt invadate cu jucării din import de o calitate îndoielnică! Pentru copii, pot deveni periculoase, avertizează specialiştii. Autorităţile spun că se dezmembrează uşor, iar părţile mici pot fi înghiţite.
De Redactia Observator la 08.12.2018, 22:50Magazinele din România sunt invadate cu jucării din import de o calitate îndoielnică! Pentru copii, pot deveni periculoase, avertizează specialiştii. Autorităţile spun că se dezmembrează uşor, iar părţile mici pot fi înghiţite. În plus, vopseaua folosită este uneori toxică. Numai în Constanţa şi în Bucureşti, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au confiscat jucării contrafăcute în valoare de mii de lei.
Este reacţia comerciantului, atunci când cerem detalii despre o jucărie pe care o vinde. Nu ştie din ce ţară provine, din ce material e făcută sau pentru ce vârstă este indicată. Mai facem o încercare. Alt vânzător recunoaşte deschis că vinde doar jucării fabricate în China.
Preţul neobişnuit de mic e primul indiciu că o jucărie poate fi contrafăcută. La fel de important este şi ambalajul. Ar trebui să ne punem un semn de întrebare dacă este deteriorat, dacă producătorul nu e menţionat sau dacă eticheta conţine greşeli gramaticale. Pericole există mai ales în perioada sărbătorilor, când intră în ţară valuri de produse falsificate. Luna trecută, de exemplu, doar din depozitul Portului Constanța Sud-Agigea s-au confiscat jucării de peste 220 de mii de lei.
Horia Constantinescu, şef ANPC Constanţa: Vorbim aici de o acţiune desfăşuraztă la operatorii economici care distribuie şi comercializează produse import China. Avem informaţii din sezoane precedente, am verificat şi o parte dintre aceste magazine le-am lăsat aproape goale.
Nereguli s-au găsit şi în Bucureşti. Comercianţii au fost amendaţi cu 60 de mii de lei şi au fost retrase 1.600 de produse.
Există totuşi şi multe variante sigure pentru copii. Pentru preşcolari, specialiştii recomandă jucăriile de construcţii sau cărţile cu poveşti. Şcolarii ar putea primi un puzzle sau un joc de societate.
În prezent, 90% dintre jucăriile care se vând în România provin din China şi din Turcia.