La Halmeu, raiul căpşunilor din România, a început recoltarea
În raiul căpşunilor este forfotă mare. La Halmeu, în judeţul Satu Mare, fiecare localnic lucrează la prima recoltă. Şi e treabă multă, pentru că mica localitate din nordul ţării asigură 75% din producţia internă de fructe care ţi se topesc în gură
De Redactia Observator la 15.05.2015, 20:32În raiul căpşunilor este forfotă mare. La Halmeu, în judeţul Satu Mare, fiecare localnic lucrează la prima recoltă. Şi e treabă multă, pentru că mica localitate din nordul ţării asigură 75% din producţia internă de fructe care ţi se topesc în gură
Acum, kilogramul de căpşuni se vinde de pe câmp cu 8 lei, dar la sfârşitul lunii, preţul va scădea până la 2 lei. Atenţie, vă avertizăm că urmează imagini care vă vor trimite la piaţă
Emil Pălincaş se bucură deja de primele fructe. Lucrează pământul de când era copil. Are o cultură de peste 1 hectar. Nu face faţă singur. Astfel că, în această perioadă, Halmeul se transformă într-o mică Spanie.
Vasile Mariţa cultivă şi el căpşuni de când se ştie. Are peste 2 hectare de teren.
Noroc cu cei care aşteaptă recolta, cu noaptea în cap, la marginea hotarului. Ei cumpără căpşunii, direct de pe câmp, cu 8, până la 10 lei kg. Până la sfârşitul lunii, însă, preţul va ajunge până la 2 lei.
În mica localitate din judeţul Satu Mare aproape că nu e localnic care să nu cultive căpşuni. Peste 600 de hectare de teren asigură, anual, o producţie de peste 6 mii de tone. Adică aproape 75% din producţia internă. O bună parte parte din căpşunii din Halmeu ajung, însă, în Ungaria, pentru că pe tarabele din pieţe sunt deja fructe din import.