La pas prin Ţara Făgăraşului. Ce pot vizita turiștii (Video)
În Ţara Făgăraşului, tradiţiile "înfloresc" odată cu venirea primăverii. Satele de pe cursul Oltului pot concura oricând cu staţiuni celebre din ţară.
De Redactia Observator la 19.03.2019, 21:48În Ţara Făgăraşului, tradiţiile "înfloresc" odată cu venirea primăverii. Satele de pe cursul Oltului pot concura oricând cu staţiuni celebre din ţară. Printre tradiţii, arii protejate şi istorie, turiştii găsesc locuinţe decorate ca acum o jumătate de veac, dar şi oameni ospitalieri şi bucătării simple, care promovează un stil de viaţă sănătos.
La Arpaşu de Jos, găsim încă pălăriile tradiţionale din Ţara Făgăraşului. Elvira Bogdan lucrează 12 ore pe zi la ele. Trebuie să termine 20 de pălării până la Paște, când vor fi purtate de băieţii satului la biserică, în noaptea de Înviere.
"Se incepe prima data cu ciucurii care vin facuti pe inele. ele vin umplute se taie se leaga frumos si pe urma se tunde. Punem margele pt ca asa erau facute din mosi stramosi. Se vine vastra si pe urma 3 pauni" a spus Elvira Bogdan.
Nu doar tradiţiile sunt respectate cu sfinţenie în Ţara Făgăraşului, ci şi postul. Într-un restaurant cochet de la poalele munţilor, bucătarii dau savoare preparatelor cu. trufe.
Cât vezi cu ochii pe cursul Oltului şi până la munţii încărcaţi cu zăpadă, se întinde frumoasa ţară a Făgăraşului. Pentru a ajunge aici însă, turiştii care vin din Bucureşti, de exemplu, trebuie să treacă testul nervilor pe DN1. Este unul dintre motivele pentru care anul trecut, doar 90.000 de oameni au ales să-şi petreacă vacanţa în această zonă pitorească, mai puţini cu 10-15% faţă de 2017.
"Ce ne-ar lipsi aici in partea Fagaraşului e partea de prezentare si promovare a zonei. Sa ne promovam in primul rand modul nostru de viata care e unul sanatos, oamenii au o fundatie buna sunt foarte ospitalieri" a spus Ioani Florin, președinte Asociaţiei De Dezvoltare Intercomunitară Țara Făgărașului.
Zeci de primari din Braşov şi Sibiu speră să atragă turişti cu un drum de mare viteză, care să străbată zona unică în Europa. Şi tot în munţii Făgăraşi ar putea răsări cea mai mare staţiune de schi din ţară, 150 de kilometri de domeniu schiabil, după ce Ministerul Turismului a găsit, în sfârşit, finanţare.