Lege sănătoasă contra mâncării false
Pâine neagră cu făină albă şi coloranţi, ulei de măsline cu multă apă, alte uleuri şi reziduuri de măsline şi brânzeturi cu prafuri şi sare. Sunt cele mai falsificate produse din farfuria noastră şi, culmea, care ni se vând drept hrană sănătoasă
De Redactia Observator la 11.09.2015, 19:57Pâine neagră cu făină albă şi coloranţi, ulei de măsline cu multă apă, alte uleuri şi reziduuri de măsline şi brânzeturi cu prafuri şi sare. Sunt cele mai falsificate produse din farfuria noastră şi, culmea, care ni se vând drept hrană sănătoasă
Experţii din ministerul Agriculturii vor să pună capăt fenomenului şi lucrează deja la un proiect cu banca Mondială. Produsele vor fi monitorizate, iar etichetele schimbate ca să ştim cu exactitate ce mâncăm.
Cine nu citeşte eticheta poate păţi ca noi şi poate cumpăra un produs care n-are nicio legătură cu denumirea. Circa 30 la sută din aşa-zisa pâine neagră de pe piaţă este făcută din făină albă şi cei mai neaşteptaţi coloranţi, spun specialiştii din industrie.
Printre cele mai fraudate produse alimentare se mai numără cafeaua măcinată, care conţine uneori soia sau cicoare. Iar testele au arătat că nici uleiul de măsline nu este întotdeauna pur. Chiar şi o parte din brânzeturi sunt altceva decât ceea ce par.
Autorităţile vor să elimine produsele contrafăcute sau neconforme de piaţă şi lucrează, în parteneriat cu Banca Mondială, la un proiect care ar urma să combată frauda alimentară.
Printre măsuri, se numără şi monitorizarea produselor pe tot lanţul alimentar, dar şi o etichetare mai eficientă. Cei mai mulţi români nu ştiu să facă diferenţa între un produs de calitate şi unul neconform.
Reducerea fraudei alimentare ar reduce şi risipa. La nivelul Uniunii Europene, o treime din alimente sunt aruncate. Iar noi suntem fruntaşi la asta. Mai grav este că un sfert din ce aruncăm reprezintă produse contrafăcute.