Un liceu din Buzău este renovat de muncitori aduşi din India şi Vietnam
Criza forţei de muncă îi obligă pe patronii de firme să caute soluţii în afara ţării! Mai nou, muncitorii indieni şi vietnamezi au apărut şi în Buzău. Lucreză în construcţii şi sunt foarte mulţumiţi de condiţiile care li se oferă.
De Redactia Observator la 23.10.2019, 17:32Criza forţei de muncă îi obligă pe patronii de firme să caute soluţii în afara ţării! Mai nou, muncitorii indieni şi vietnamezi au apărut şi în Buzău. Lucreză în construcţii şi sunt foarte mulţumiţi de condiţiile care li se oferă. Şi şefii lor sunt la fel de fericiţi. Muncitorii de import sunt serioşi, disciplinaţi şi dedicaţi meseriei lor.
Shiv are 30 de ani şi o familie în India, pentru care acum se luptă să îi ofere un viitor mai bun.
Este la 25 de mii de kilometri de fiica şi soţia sa, însă de fiecare dată când îi este dor, se uită la fotografiile cu ele din telefon. În România se simte deja ca acasă.
Shiv Kuwar Thakur: Dacă ni s-ar permite să ne aducem familiile aici, am fi foarte norocoşi.
Reporter: Ţi-ar plăcea să te stabileşti în România?
Shiv Kuwar Thakur: Da, nu aş avea nicio problema. Este foarte bine pentru noi aici.
23 de indieni şi 34 de vietnamezi au venit în luna martie în România, să lucreze pe şantierul de la Colegiul Mihai Eminescu din Buzău. Sunt mulţumiti de absolut tot ce li se oferă.
Tarun Bajaj, muncitor: Românii încearcă să ne ofere toate condiţiile, să ne simţim în siguranţă aici, deci ei chiar încearcă să facă tot ce e mai bun pentru noi.
Shiv Kuwar Thakur: Noi vrem să învăţăm lucruri noi, prin faptul că vizităm alte ţări. În fiecare colţ de lume, noi învăţăm câte ceva.
Dacă în ţara lor, indienii sunt plătiţi cu 300 de euro pe lună, în România primesc lunar aproape dublu, plus cazare şi masa gratuite.
Ion Balan, sef santier colegiul Eminescu: Pentru ei salariul nostru din România e ca o mină de aur. La fel cum salariul minim din ţările vestice e tot o mină de aur pentru români.
Dragos Cozma, angajat firmă construcţii: Oamenii îşi văd de treaba lor, nu părăsesc şantierul, le ţinem poarta închisă, îşi respectă programul de la 8 la 17, o oră pauză de masă.
Unii dintre ei au învăţat deja câteva cuvinte în română.
Muncitorii străini au fost angajaţi cu contracte pe o perioadă determinată.