Un primar din Botoşani a reuşit să repopuleze un sat, salvând astfel o localitate care risca să fie stearsă de pe hartă
De Redactia Observator la 13.03.2018, 21:23O idee unică a salvat o localitate care risca să fie ştearsă de pe harta României. Case vechi dintr-o comună din Botoşani au fost renovate şi oferite gratuit familiilor tinere cu copii, care au vrut să se mute acolo. Rezultatul? În doar doi ani, numărul de elevi ai şcolii s-a dublat şi, după mulţi ani, se vor naşte şi primii localnici.
Valentina este o mamă singură cu opt copii. A fugit de soţul violent şi a găsit liniştea în Conceşti. Aşezarea risca să dispară de pe hartă din cauza depopulării. În 2016, însă, primarul a luat bani de la buget şi a început să cumpere casele sătenilor plecaţi în străinătate. Le-a reparat şi le-a oferit gratuit familiilor cu mulţi copii, care au vrut să se mute în comună. A primit sute de cereri de la oameni din toată ţara.
10 familii cu 50 de copii s-au mutat până acum în comună. Iar cei mici au dublat numărul elevilor şcolii.
Brănduşa Budeanu a venit împreună cu soţul şi copiii din Botoşani. Nu se gândeşte să mai plece vreodată din Conceşti. El munceşte în construcţii, ea în agricultură. Primăria nu le cere chirie şi le-a oferit o casă cu tot ce le trebuie pentru un trai civilizat.
În 2016, comuna număra puţin peste două mii de locuitori, majoritatea cu vârsta peste 60 de ani. Noul proiect creşte şi natalitatea.
În comună mai sunt case în paragină care ar putea deveni un cămin. Însă e nevoie de bani pentru cumpărarea şi renovarea lor. Modelul de la Conceşti ar putea fi multiplicat în România, o ţară a cărei populaţie îmbătrâneşte accelerat. Avem cu 300 de mii mai mulţi pensionari peste 65 de ani decât copii sub patru ani, atât la sat, cât şi la oraş.