Locuitorii satelor din Maramureș respectă tradițiile de sute de ani
În satele din Maramureş, n-a fost vreme astăzi de odihnă. Bărbaţii au tăiat mieii, iar femeile au încins cuptoarele. Cozonaci, pască, friptură, drob, toate au fost aşezate, rând pe rând, în coşuri împletite, pentru a fi duse la biserică.
De Redactia Observator la 11.04.2015, 19:51În satele din Maramureş, n-a fost vreme astăzi de odihnă. Bărbaţii au tăiat mieii, iar femeile au încins cuptoarele. Cozonaci, pască, friptură, drob, toate au fost aşezate, rând pe rând, în coşuri împletite, pentru a fi duse la biserică.
Pe prispa casei sale din Sârbi, doamna Juje şi-a adunat fetele şi nora. În Sâmbăta Mare nu-i vreme de stat. Până la miezul nopţii bucatele trebuie să fie gata de dus la biserică. Preotul le va sfinţi şi abia apoi pot fi aşezate pe masa de Paşte. Fiecare femeie ştie bine ce are de făcut. Maria pregăteşte pasca, iar doamna Juje încinge bine cuptorul.
Bărbaţii curăţă şi spală mielul care este dat apoi pe mâna gospodinelor.
Cuptorul încins bine îşi primeşte, pe rând, bucatele aşezate în tavă. În grădină, femeile au timp să aranjeze în farfurii ouăle colorate pentru masa de Paşte. Florin, mezinul familiei, este singurul care nu ţine post. Are 3 ani.
După o dimineaţă întreagă de muncă, masa e gata. Femeile au de acum timp să-şi pregătescă şi hainele pe care le vor purta la slujba de Înviere.