Lupta pentru supravieţuire îi scoate în stradă! Bolnavii care au nevoie de transplant pulmonar nu ştiu ce şanse au pentru operaţie
În lupta pentru o viaţă normală, pacienţii cu transplant pulmonar încă sunt trataţi cu promisiuni. După divergenţele cu autorităţile din străinătate, Ministerul Sănătăţii a transmis că acum se poate face transplant şi în ţară.
De Redactia Observator la 27.03.2017, 20:42În lupta pentru o viaţă normală, pacienţii cu transplant pulmonar încă sunt trataţi cu promisiuni. După divergenţele cu autorităţile din străinătate, Ministerul Sănătăţii a transmis că acum se poate face transplant şi în ţară.
Daniel a trecut printr-un transplant pulmonar în urmă cu aproape opt ani. De atunci luptă pentru drepturile pacienţilor, care au nevoie de o astfel de intervenţie.
Agenţia Naţională de Transplant este însă de altă părere. Spitalul Sfânta Maria este acreditat şi pregătit să facă intervenţii.
Avizul agenţiei este luat de bun şi de Ministerul Sănătăţii. Chiar dacă iniţial, instituţia a bătut în retragere.
Nici din străinătate vin veşti bune. După ce clinica AKH din Viena a transmis că nu mai primeşte pacienţi români, ministrul Sănătăţii a revenit săptămâna trecută noi promisiuni de rezolvare. Mai mult, el a declarat că bolnavii din ţară vor putea fi din nou evaluaţi în Austria, după cum i-a transmis chiar omologul său. Nu este atât de simplu, spun pacienţii.
Ironia sorţii face ca, în plină nebuloasă a transplantului, părinţii copiilor cu fibroză chistică, boala care poate duce la transplant pulmonar, au început protestele în faţa Ministerului Sănătăţii. Un ordin recent le ia dreptul la însoţitor pentru copiii lor, care au nevoie de tratament specific de mai multe ori pe zi.
Părinţii cer schimbarea ordinului, însă primesc umilinţe. Aceştia vor protesta în fiecare zi, timp de o săptămână.