Obiceiurile au fost păstrate cu sfințenie în Maramureş. Meșterii populari iscusiți știu meserie din moși-strămoși
În această perioadă în care căutăm liniște și locuri în care să putem păstra regulile impuse de starea de alertă, Maramureșul se dovedește a fi una dintre cele mai căutate zone ale țării.
De Redactia Observator la 17.07.2020, 16:44- Casele muzeu impresionează pe oricine trece pragul odăilor tradiționale.
- Iar un turist care a fost în Maramureş sigur se întoarce și a doua oară.
În nordul României, turiștii găsesc, pe lângă peisaje care îți taie răsuflarea și un loc plin de tradiții, obiceiuri păstrate cu sfințenie, dar și meșteri populari care au învățat meserie din moși- strămoși. Casele muzeu impresionează pe oricine trece pragul odăilor tradiționale. Iar un turist care a fost în Maramureş sigur se întoarce și a doua oară.
În Călinești, fiecare casă adăposteşte un meșter popular. Ileana a învățat tainele cusutului de la o bătrână a satului. Din mâinile ei dibace ies adevărate podoabe pe care tinerii le îmbracă când se duc la biserică în zi de sărbătoare.
Ileana Nemeș, meşter popular: Punem modelul cu acul. Cam o săptămână să stai de el să lucrezi zilnic. Îi lucru mult pe el. Sunt mai multe modele care se fac. Asta e mai cerut de lume. Zice că e în spic. Şi în ceva romburi se face
O altă casă, o altă tânără talentată coase de zor o cămaşă. În urmă cu 13 ani a luat acul în mână și de atunci nu l-a mai lăsat. Chiar dacă e o muncă migăloasă, aceasta nu renunță la meșteșugul moștenit din bătrâni.
Ileana Claudia Rad, meșter popular: Una m-a învăţat un fel, alta alt fel, pentru că sunt mai multe feluri de modele. Îmi ia 2-3 luni. Stau acasă şi am şi alte activităţi pe lângă casă
Vârsta şi experienţa se văd şi pe cămăşile cusute de doamna Ileana.
Ileana Buftea, meşter popular: Eu brodez cămăşi la maşină. Pentru că acuma sunt mai bătrână şi să le cos cu mâna nu văd
Şi cum starea de spirit a meşterului se reflectă în rezultatul muncii, moroşencele cântă tot timpul.
Cei care vor să vadă cum se brodează cămăşile tradiţionale pot afla adresa meşterilor chiar de la centrul de informare turistică.