Mărțișorul, de la tradiție la Feng Shui. Ce alte semnificaţii are simbolul primăverii
Un adevărat simbol al primăverii, care a cunoscut de-a lungul timpului mai multe semnificaţii. De la legendele Babei Dochia, aflate de la Muzeul Satului, până la accesoriul aducător de noroc, în spatele căruia stau mai multe semnificaţii decât aţi crede.
De Redactia Observator la 01.03.2019, 14:19Un adevărat simbol al primăverii, care a cunoscut de-a lungul timpului mai multe semnificaţii. De la legendele Babei Dochia, aflate de la Muzeul Satului, până la accesoriul aducător de noroc, în spatele căruia stau mai multe semnificaţii decât aţi crede.
Georgiana Onoiu, muzeograf: În Moldova se oferă de către femei mărţişoare bărbaţilor, tot cu acelaşi scop. de protecţie, de fertilitate şi aducătoare de noroc. Oferitul mărţişorului se întâlneşte atât la români, dar pe de altă parte şi la moldoveni, macedoneni, greci, la bulgari, la sârbi şi la ucraineni.
Gena Rusu, specialist Feng Shui: Din vremuri îndepărtate, femeile au purtat mărţişor, dar şi bărbaţii.
Început, feminitate şi masculinitate. Orice mărţişor am alege ar trebui să aibă legătură cu aceste simboluri. Şi mai interesant e felul în care îl purtăm.
Gena Rusu, specialist Feng Shui: Nu există o regulă anume, să se poarte la mâna stângă sau să se poarte la mâna dreaptă. Şi chiar aş vrea să vă dau un sfat, să observaţi spre ce mână şi spre ce parte a corpului vă îndreptaţi atunci când vreţi să vă puneţi mărţişorul, chiar şi în piept.
Subconştientul e cel care ne îndeamnă să purtăm mărţişorul într-un anume fel. Iar asta spune mai multe decât am putea crede despre noi înşine.
Gena Rusu, specialist Feng Shui: Dacă purtăm mărţişorul la mâna stângă, acolo simţim nevoia să îl punem, înseamnă că este foarte posibil să avem nevoie de aceste culori pe partea stângă, pentru a echilibra tot ce ţine de relaţiile noastre cu partea feminină. Poate fi vorba şi despre feminitatea noastră, dar şi despre relaţia cu femeile din viaţa noastră. Mamă, soră, prietene. Dacă mergem către partea dreaptă, ţine de relaţiile noastre cu partea masculină.
Ştefana Chivoiu, specialist Bouqueting: Nu ne-am axat doar pe alb şi pe galben, pentru că, până la urmă, preferinţele sunt de tot felul. Aşa că o să găsiţi în florărie şi din cealaltă paletă cromatică. Nuanţe de roz, care sunt foarte potrivite pentru doamne. Roşu, pentru că până la urmă vorbim şi de mărţişor, adică alb şi roşu şi atunci o să fie mulţi oameni care o să prefere şi aceste două nuanţe.
Pentru cei care vor să facă un cadou simbolic, de mărţişor, sau care se gândesc să aducă o primăvară frumoasă în viaţa celor dragi, să ureze o primăvară frumoasă, ne-am gândit la aceste plante cu bulbi, care însemnă reîntoarcerea la viaţă, ele abia ce încolţesc şi vin cu un nou început.
Ştefana Chivoiu, specialist Bouqueting: E clar că pentru mame o să mergem tot timpul pe nişte alegeri mai clasice. Aş sugera poate un buchet monofloral. Poate nişte flori precum trandafirul, care sunt eterne şi care simbolizează iubirea. Dacă să zicem că vine un domn mai tânăr şi îşi doreşte pentru prietena lui, poate fi iubita lui sau pur şi simplu o amică, o să optăm tot timpul pentru nişte nuanţe mai jucăuşe, mai vibrante, un roşu, un portocaliu, un corai, care să fie în acord cu personalitatea şi tonusul lor.
Ştefana Chivoiu, specialist Bouqueting: Sfatul nostru pentru bunici, dacă vreţi să faceţi o surpriză frumoasă, ar fi să mergeţi pe alegerea clasică. Pentru că ştiu că bunicile au acea tradiţie şi ştiu foarte bine şi legenda Babei Dochia şi ce înseamnă mărţişorul, o să recomandăm un buchet de flori sau un aranjament făcut din flori albe şi roşii. Ca să păstrăm cât de cât tradiţia vie şi de care să legăm şi o panglică de mărţişor, ca atunci când facem această supriză florală să fie şi în acord cu tradiţia şi cu plăcerile fiecăruia.
Pe meleagurile care respectă tradiţia mărţişorului de la origini, snuruleţul este împletit de cea mai în vârsta femeie din familie şi oferite celor din jur, indiferent de vârstă sau sex. Intr-o zonă a ţării, însă de 1 martie, bărbaţii sunt cei răsfăţaţi cu mărţişoare.