Masa de Revelion, testul suprem pentru gospodine
Masa de Revelion este testul suprem pentru gospodine. Chiar dacă în mod tradiţional, carnea de porc este vedeta, raţa poate fi o alternativă gustoasă şi sănătoasă. Mai mult, ajută şi la menţinerea siluetei.
De Redactia Observator la 29.12.2019, 21:42Masa de Revelion este testul suprem pentru gospodine. Chiar dacă în mod tradiţional, carnea de porc este vedeta, raţa poate fi o alternativă gustoasă şi sănătoasă. Mai mult, ajută şi la menţinerea siluetei. Un chef ne învaţă cum să gătim un meniu sofisticat pentru care nici nu trebuie să scoatem prea mulţi bani din buzunar.
O delicioasă reţetă cu piept de raţă, cu gutui caramelizate și stafide, servită pe pat de piure de țelină coaptă. Aşa poate arăta meniul în noaptea de Revelion făcut în casă şi nu într-un restaurant de lux.
Paşii ne sunt îndrumaţi de chef Nicolae. Pentru patru porţii, avem nevoie de patru piepturi de raţă, doi morcovi, două bucăți de țelină, trei gutui, stafide, unt, miere şi un strop de vin.
Nicolae Tomescu, chef: Pentru început vom tăia ţelina în cuburi mari, o vom pune într-o tavă, cu puţin ulei şi unt. Şi o vom băga la cuptor unde trebuie să stea cam 40 de minute
În timp ce țelina este la cuptor, caramelizăm gutuile și morcovii.
Nicolae Tomescu, chef: Adăugăm gutuile şi le caramelizăm uşor. Acum, că s-au caramelizat uşor, adăugăm mierea, stafidele şi vinul. Lăsăm să fiarbă până se îngroaşă şi se formeaza un sos
Legumele și fructele caramelizate sunt lăsate pe foc cât să se armonizeze aromele. Între timp, scoatem şi ţelina din cuptor, pisăm cu unt şi facem piureul. Pe final pregătim pieptul de raţă.
Nicolae Tomescu, chef: Pentru a obţine o crustă crocantă vom cresta doar partea cu grăsimea, după cum se poate vedea, longitudinal
Pieptul de raţă este prăjit apoi în tigaie, pe fiecare parte câte trei minute, iar înainte de a fi servit se mai pune opt minute în cuptor. Se va aşeza împreună cu gutuile şi morcovii caramelizaţi pe piureul de ţelină.
Nicolae Tomescu, chef: Pare un preparat simplu, dar este destul de complex şi hrănitor. El are carne, legume, are fructe, este suficient pentru o masă, pentru o cină târzie. Şi perfect pentru masa de Revelion. Mai ales pentru masa de Revelion
Însă ca masa unde ne vom aștepta prietenii în noaptea dintre ani să arate ca în reviste, trebuie să ținem cont şi cum aranjăm tacâmurile.
Nicolae Tomescu, chef: Pentru tacâmuri vom lua o furculiţă şi un cuţit. Cuţitul se pune cu partea ascuţită, cu cea care se taie, către farfurie. Şi aici trebuie să avem tot timpul două degete, poţi să iei în considerare aşa. Furculiţa de desert o punem aşa
Un astfel de meniu, care include patru porţii, costă doar 80 de lei, adică 20 de lei porţia.