Maşinile la mâna a doua ne sufocă. România riscă amenzi uriaşe de la Comisia Europeană pentru aerul poluat
Poluarea trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene! Statul român va fi tras la răspundere şi riscă amenzi uriaşe, pentru că nu a respectat limitele maxime privind calitatea aerului din mediul înconjurător.
De Redactia Observator la 17.05.2018, 21:33Poluarea trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene! Statul român va fi tras la răspundere şi riscă amenzi uriaşe, pentru că nu a respectat limitele maxime privind calitatea aerului din mediul înconjurător. Europa ne somează să reducem emisiile cu efect de seră şi să creştem numărul maşinilor cu emisii zero. Nici la acest capitol nu stăm foarte bine: ultimele date de la Registrul Auto Român arată că ţara noastră devine cimitirul de maşini al Europei: aproape două sute de mii de autoturisme vechi au intrat în ţară în primele luni ale anului.
Suntem printre fruntaşi la capitolul poluare, în Europa. În Bucureşti, Iaşi şi Braşov, aerul ne sufocă, avertizează oficialii europeni. Riscăm amenzi usturătoare dacă nu venim cu soluţii.
Adina Vălean, preşedinte Comisia Europeană de Mediu:
Dacă în transportul în comun, de exemplu, autobuze hibrid, electrica, dacă, de exemplu, toate maşinile utilitare care fac aprovizionare în Bucureşti ar fi obligate să fie flotele celor care aprovizionează. să fie flote hibrid sau electrice! Această trimitere la Curtea Europeană e doar o primă fază! Şi dacă nu vor fi găsite soluţii, urmează faza a doua care poate declanşa la Curtea Europeană de Justiţie, amenzi!
Amenzi pe care le vom plăti tot noi. Deşi avem programe care ar fi trebuit să diminueze numărul de maşini poluante de pe şosele. Însă ce a "reparat" RABLA, a stricat eliminarea timbrului de mediu.
În total, în primele patru luni ale anului trecut şi în primele patru luni ale acestui an s-au înmatriculat aproape 400.000 de maşini second hand aduse din afară. Şi puţin peste 166.000 de maşini cumpărate prin programul RABLA!
Cosmin a luat de curând carnetul de şoferi şi deja îşi caută o maşină... ieftină.
Cosmin, şofer
O maşină la mâna a doua şi, cam depinde acum... 5.000-6.000 de euro. Aer condiţionat că tot vine vara, închidere centralizată!
Cristian Milea, membru directorat Apia:
Am reuşit contraperformanţa de a ocupa un puţin onorant loc 2! Doar Bulgaria are un parc cu o vârstă medie mai mare decât cea a parcului din România! Noi suntem la 15,1 ani la momentul ultimei măsurători!
România este printre puţinele state din Uniunea Europeana care au rămas fără o taxă de înmatriculare sau de mediu. În Europa, 14 state au o taxă de înmatriculare calculată în funcţie de emisiile de dioxid de carbon, vechime şi capacitate, iar în alte zece - şoferii plătesc un impozit anual calculat în funcţie de capacitate cilindrică, de vechime, de puterea motorului şi poluare. În Austria, de exemplu, cine îşi cumpără o maşină mai plăteşte 32 la sută din preţul ei pentru înmatriculare. În timp ce în Bulgaria se achită o taxă ecologică de 160 de euro pentru fiecare autoturism. Iar în Danemarca proprietarii dau, în unele cazuri, între 85 şi 150 la sută din preţul maşinii.