Antena LIVE

Curs valutar

Cum se manifestă Sindromul Kawasaki, semnalat de medicii britanici la copii. Dr. Craiu, mesaj pentru părinți

Doctorul pediatru Mihai Craiu vine cu precizări prețioase pentru părinții îngrijorați de apariția la copii a unei afecțiuni rare, dar periculoasă, care ar putea fi legată de infecția cu coronavirus.

De la 29.04.2020, 16:29
WhatsApp
Copil cu mască de protectie pe față
Copil cu mască de protectie pe față Zuma Press / Eduardo Sanz via Hepta

Alerta autorității sanitare britanice le transmite medicilor că la secțiile de terapie intensivă din Londra și din alte părți din Marea Britanie sunt internați copii grav bolnavi, cu simptome neobișnuite, asemănătoare bolii Kawasaki.

Doctorul Mihai Craiu subliniază că această alertă sanitară este destinată ”profesioniștilor care se ocupă de îngrijirea copiilor cu boli extrem de grave” și dă asigurări că astfel de maladii severe, ca urmare a COVID-19, ”par să fie foarte rare la copil”.

”Despre ce vorbim? Despre o inflamație neobișnuită a arterelor. Este o maladie ce seamănă cu sindromul Kawasaki (sindromul adeno-muco-cutanat). Adica o boală rară, cunoscută in pediatrie mult anterior actualei pandemii. Evoluția acesteia este cu febră mare, prelungită peste 5 zile, cu erupție pe piele (uneori ca o erupție alergică), cu ochii roșii, buze roșii și crăpate, limbă inflamată, ganglioni măriți în regiunea gâtului si cu mâini umflate, cu piele care se descuamează, după ce trece boala”, scrie doctorul Craiu.

”Toate acestea sunt prezente și in alte boli eruptive ale copilăriei. Unii părinti pot confunda această situație cu scarlatina sau cu rujeola. Spre deosebire de acestea, în sindromul Kawasaki, asociat, SAU NU, cu noul coronavirus, pot să apară afectarea inimii (cu miocardită, anevrisme de coronare sau infarct) și afectarea abdominală, cu peritonită”, mai spune Mihai Craiu.

Doctorul Mihai Craiu enumeră câteva dintre semnele de alarmă la care părinții trebuie să fie atenți și, după caz, să ceară cât mai repede ajutor medical:

- copil palid, marmorat sau care pare anormal de rece la atingerea pielii;

- copil care are pauze lungi in timpul respitației (apnee) sau care începe să aibă o respirație gemută, cu efort;

- copil cu respirație dificilă ce devine neobișnuit de agitat sau din contră nu mai răspunde la stimuli;

- copil care se face vânăt la buze (sau complet cianotic, aș completa eu);

- copil ce are convulsii/crize;

- copil al cărui comportament se schimbă EXTREM de mult - plânge inconsolabil sau nu mai reacționeaza deloc;

- copil care are o erupție pe piele ce NU dispare/pălește la apăsare;

- adolescent cu durere testiculară severă, nou apărută.

Citește și:
Alertă națională în Marea Britanie, mai mulți copii au ajuns la terapie intensivă posibil din cauza unor afecțiuni legate de coronavirus
Ana Maria Ghiarasim

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro. ...

coronavirus romania covid kawasaki mihai craiu
Întrebarea zilei
Cumpărături de Paște: în magazine sau online?

Magazine

Online

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și