Medicii din linia întâi, dezvăluiri cutremurătoare despre lupta cu noul coronavirus (Video)
Spunem mereu despre medicii care tratează bolnavii de COVID 19 că sunt în prima linie a luptei cu pandemia. Un medic de terapie intensivă ne contrazice amar. De multe ori, ei sunt, de fapt, în ultima linie. Martori ai celor din urmă secunde.
De Redactia Observator la 10.04.2020, 23:16- Medicii trăiesc senzații cumplite în lupta cu noul coronavirus.
- Trei dintre ei au acceptat să facă dezvăluiri cutremurătoare.
Spunem mereu despre medicii care tratează bolnavii de COVID 19 că sunt în prima linie a luptei cu pandemia. Un medic de terapie intensivă ne contrazice amar. De multe ori, ei sunt, de fapt, în ultima linie. Martori ai celor din urmă secunde. Avem mărturii impresionante despre trăirile care leagă medicii de cei pe care îi tratează, în cele mai înfricoşătoare momente ale vieţii lor.
Mihai Alexandru Mărginean, specialist ATI, detașat la Spitalul Județean Suceava: Un om care stă în pat cu o mască de oxigen și peste masca de oxigen cu o mască chirurgicală. Simte că nu are aer, ba e cald, ba frig, poate îi este foame. Nu are aer nici măcar să mănânce. Nu poate să își dea jos masca de oxigen. Și în jurul lui se plimbă oameni îmbrăcați în combinezoane albe, fără față, cu niște ochelari aburiți, cu niște viziere. Nu are cum să fie altfel decât o imagine absolut înspăimântătoare.
Aşa se vede terapia intensivă prin ochii unui bolnav de covid. Printre "oamenii fără faţă", este medicul militar Mihai Alexandru Mărginean. A fost trimis de la Spitalul Militar din Cluj în mijlocul iadului covid - la Spitalul din Suceava. Aici are grijă de pacienţii în stare gravă.
Mihai Alexandru Mărginean, specialist ATI, detașat la Spitalul Județean Suceava: Și acești oameni, din punctul meu de vedere, sunt eroi. Rezistă și ei cum pot. Eu am datoria să încerc să-i ajut. Acum, în ultimul ceas, trebuie să înţelegem că toţi suntem eroi. Trebuie să luptăm împreună.
Din păcate, uneori şi medicii sunt neputincioşi în lupta cu virusul ucigaş. Ca anestezist, de multe ori, lui îi revine misiunea sfâşietoare de a anunţa rudele celor morţi.
Mihai Alexandru Mărginean, specialist ATI, detașat la Spitalul Județean Suceava: Noi suntem cei care negociem cu Dumnezeu o clipă, o oră, o zi. Rareori o săptămână din viaţa pacienţilor noştri. Mulţi mi-au zis că eu sunt acolo, în prima linie, şi am zâmbit pentru că eu ştiu că sunt în ultima. Eu sunt ultima verigă. Dincolo de mine nu mai este nimic.
În toate compartimentele de terapie intensivă, este o luptă contracronometru cu moartea. Înainte să intre în tură, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi îşi dau curaj unul altuia.
Florin Roşu, coordonator Secție ATI, Spitalul de Boli Infecțioase Iaşi: După ce ne punem echipamentele, ne uităm unii la alţii şi ne zâmbim din ochi. Este o perioadă în care avem nevoie de motivare, de automotivare.
Florin Roşu este coordonatorul secţiei ATI. Pe lângă pacienţii lui, trebuie să aibă grijă şi de familie.
Florin Roşu, coordonator Secție ATI, Spitalul de Boli Infecțioase Iaşi: Am făcut astfel încât inclusiv la domiciliu să am un circuit asemănător cu cel al spitalului. În această perioadă menţinem distanţa obligatorie de doi metri dintre noi doi, inclusiv când stăm la masă.
Adrian Gheorghe este pompier militar şi paramedic SMURD, în Gorj. Pozele celor doi copii, de 4 şi 10 ani, îl însoţesc în fiecare misiune. Fiul cel mare i-a făcut un desen să-l încurajeze în această perioadă grea.
Adrian Gheorghe, paramedic: Mi l-a ascuns în rucsacul de serviciu. Surpriza mea a fost că am avut nevoie să iau ceva din rucsac şi am dat de el. Cel mai greu, când ajung acasă, este să nu-i pot îmbrăţişa.
Primul lucru pe care vrea să-l facă, atunci când se va termina pandemia, este să-şi scoată copiii şi soţia în parc. Până atunci, îl aşteaptă o nouă misiune.