Cadre medicale din Galați și Focșani, infectate cu noul coronavirus
Explozia de cazuri de coronavirus în aziluri începe să devină un fenomen periculos! Focare sunt şi în două cămine de vârstnici din Galaţi. Şase bătrâni au murit deja acolo şi aproape 100 au fost infectaţi.
De Laurenţiu Rădulescu la 13.04.2020, 21:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Galați și Focșani sunt orașe extrem de afectate de coronavirus.
- Zeci de cadre medicale s-au infectat cu virusul ucigaș.
Explozia de cazuri de coronavirus în aziluri începe să devină un fenomen periculos! Focare sunt şi în două cămine de vârstnici din Galaţi. Şase bătrâni au murit deja acolo şi aproape 100 au fost infectaţi. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a mers azi la Galaţi pentru a se asigura că oraşul nu va deveni o nouă zonă roşie pe harta pandemiei.
Situaţia este critică în Galaţi. Cele mai vulnerabile locuri - căminele de bătrâni - s-au transformat în focare. Din cele 13 persoane răpuse de virus, șase sunt de la Centrul Sfântul Ilie. Alţi 70 de vârstnici şi 18 cadre medicale sunt infectate. Autorităţile au adus aici personal medical din alte spitale.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Sunt 18 din personal în momentul ăsta acolo. Mai sunt doar doi din vechiul personal, infirmiera şi bucătăreasa, restul sunt aduşi din spital, din maternitate.
Soţul directoarei a adus virusul în cămin. Bărbatul a fost la jumătatea lunii martie în Antalya. În acel moment, Turcia nu era pe lista ţărilor cu risc. Reprezentanta centrului spune că a cerut testarea la DSP pentru ea şi soţul ei, dar medicii au refuzat pentru că nu aveau simptome. Cinci zile mai târziu, bărbatul a început să se simtă rău. A fost internat, dar prea târziu. A murit. Femeia spune că a fost nevoită să mintă în legătură cu starea ei de sănătate ca să fie testată.
Maria Medeleanu, proprietara centrului: M-am prefăcut că am dureri în spate şi am ajuns aici, la spital. N-au făcut COV-test că asta-i procedura. M-au înnebunit cu protocolul şi cu procedura. Eu am în spaţiu aproape 200 de persoane printre care m-am plimbat, chiar dacă aveam mască şi mănuşi.
În timp ce ministrul Sănătăţii era în vizită în judeţ, la Spitalul TBC, zeci de medici şi asistente protestau. Cer ca managerul să rămână în funcţie. Acesta a fost demis, după ce a refuzat să trateze pacienţii cu covid de la Centrul Sfântul Ilie.
Claudia Scorpan, Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi: Pacienţii cu patologie asociată covid pozitiv sau suspecți de covid pozitiv, spre exemplu din azilul de bătrâni, au multimple comordbidităţi. Pacienţi psihici, accidente vasculare, diabet. Suntem depăşiţi.
"Ne simţim decapitaţi, efectiv, ca şi cum ne-ar fi luat un părinte".
Un alt focar mocneşte la Căminul Sfântul Spiridon, care aparține Primăriei Galați. Aici sunt patru persoane infectate. Potrivit autorităţilor, virusul a fost adus în centru de o infirmieră. Acum câteva zile, a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase cu simptome de Covid-19, iar prezența virusului a fost confirmată. De la ea, s-au infectat alte trei persoane: o colegă asistentă și doi bătrâni. Azi, toţi cei 139 de rezidenţi ai căminului, dar şi cei 67 de angajaţi au fost testaţi.
Aurică Iordache, rezident Căminul Sf. Spiridon: Ni s-au luat teste din nas şi din gât, temperatura în fiecare zi, masa în cameră. Din cămin nu ieşim afară de trei săptămâni.
"Aveţi voie să ieşiţi? Nu. Toţi sunt plafonaţi aici".
Timp de două săptămâni, nimeni nu mai intră şi nu mai iese din centru. În judeţul Galați, sunt 223 de cazuri confirmate.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Este o problemă care tinde să devină din ce în ce mai serioasă aici la Galați și vă spun acest lucru din două perspective pe care le-am ascultat pe parcursul întregii zile de la autoritățile de aici. Pe de o parte vorbim, bineînțeles, despre acest număr care poate părea, la o primă vedere, unul destul de mic în raport cu alte județe importante pe harta răspândirii coronavirusului, dar sunt peste 200 de persoane infectate cu covid 19 în momentul de față, în Galați. Este un număr foarte mare, conform autorităților, în raport cu populația de aici. Pe de altă parte discutâm de modul în care s-a răspândit acest virus, pentru că el trebuie individualizat, ne spunea ministrul Sănătății. Ne referim la cele două focare extrem de periculoase. Sunt două focare aflate în azile de bătrâni, unde sunt oameni în etate, iar automat riscul este unul mult, mult mai mare. Sunt cele două principii pe baza cărora și ministrul Sănătății a venit astăzi în Galați, dar nu numai. Am fost alături de el și la Focșani, pentru că și acolo am întâlnit probleme cât se poate de serioase, în condițiile în care după Suceava și Deva, Focșaniul este cel de-al treilea spital care va avea, începând de astăzi, o conducere militară.
Spitalul Judeţean din Focşani devine al treilea spital din ţară unde medicii militari sunt chemaţi să facă ordine.
Managerul spitalului, Constantin Mîndrilă, s-a infectat cu COVID şi în loc să se interneze, s-a autoizolat la o pensiune.
Înainte însă a mai trecut pe la spital să îşi ia calculatorul de serviciu.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Nu există nicio legislaţie care îi permitea să stea acasă. Era managerul unui spital în subordinea Ministerului Sănătăţii, puteam eu ca ministru să fiu anunţat, măcar că are o boală. Faptul că a plecat într-o locaţie care nu e spital e iar o problemă.
Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Focşani: În urma analizelor medicul infecţionist, şefa secţiei, imediat mi-a spus că sunt o formă uşoară şi pot să îmi aleg un domiciliu să mă autoizolez.
Alţi doi colegi din conducere cu care managerul a intrat în contact sunt acum în autoizolare timp de 14 zile. Tot personalul medical va fi testat pentru coronavirus.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Teama că Focşaniul ar putea deveni un adevărat focar COVID-19 este oarecum justificată aici. Asta pentru că opt cadre medicale, doar din Spitalul Judeţean, au fost depistate pozitiv în ultimele zile. De asemenea, două secţii, cea ce Nefrologie şi cea de Cardiologie, sunt acum închise.
Pentru greşelile în lanţ făcute, Constantin Mîndrilă nu va fi, deocamdată, "taxat".
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Managerul de aici fiind în concediu medical nu este deocamdată nici destituit, nici demis.
A plătit însă cu funcţia şeful DSP, Cătălin Graur. În tot judeţul Vrancea, 40 de cadre medicale de la trei spitale sunt infectate cu coronavirus. 31 doar la Spitalul Militar.
12 noi cazuri au fost confirmate şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Situaţia de azi decurge dintr-o gestionare proastă a anchetelor epidemiologice şi a sănătăţii publice.
Potrivit informaţiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, Vrancea are peste 110 cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2.