Meserii care aduc mii de euro lunar celor care nu au nici măcar Bacalaureatul
Sunt meserii care aduc mii de euro lunar celor care nu au nici măcar bacalaureatul. Frizerii sau coafezele au ajuns să câştige la fel de bine ca un inginer constructor, de exemplu.
De Redactia Observator la 03.09.2019, 17:27Sunt meserii care aduc mii de euro lunar celor care nu au nici măcar bacalaureatul. Frizerii sau coafezele au ajuns să câştige la fel de bine ca un inginer constructor, de exemplu. Este de înţeles de ce cursurile de formare în domeniu sunt destul de căutate de cei care vor să aibă un venit sigur.
Iar printre cei care se văd hair-stilişti sau manichiuriste sunt şi persoane cu studiii superioare şi experienţă în alte domenii care aleg să se reprofileze, din dorinţa de-a reduce stresul.
Zicala "cine are carte, are parte" pare să fie depăşită de realitatea din piaţa forţei de muncă. Specialiştii în resurse umane susţin că de multe ori, meseriile fără studii superioare se află în topul salariilor din România.
Ramona Lucaciu, specialsit HR: Daca vorbim de un junior la inginer brutul e 4000, cei cu exprienta ajung la 6000-10000 brut. Salarizare care face si hairstilistul care are ani de experienta si el.
Aşa că de la an la an, tot mai mulţi fac cursuri de formare în domeniile bănoase.
Bea a lucrat ani buni ca secretară. Diploma de la facultate nu i-a adus lună de lună, decât un salariu minim pe economie. Aşa că acum îşi doreşte să devină un hairstilist de succes.
Bea Popa, cursantă: Pentru un hairstilist bun salariu e intre 6000-8000. La inceput faci 2000-3000 de lei, daca faci e ok.
O altă cursantă a renunţat la un post de economist.
Cristina Varga, cursantă: În primul rând presiunea. Presiunea şefilor, gălăgia. Aici sunt propriul meu şef, clientii îmi arată mulţumirea.
Ilinca, hair-stilist trainner: Avem din ce în ce mai mulţi cursanţi, indiferent de domeniul de activitate vor să se reprofileze începând de la ingineri, contabili, am avut şi doctorită cursantă de la jandarmi, psiholoagă
În sala de curs l-am întâlnit și pe Alex. Nu a făcut o facultate pentru că are alte planuri. Să devină un frizer cunoscut.
Alexandru Bodea, frizer: Stiu ca se poate ajunge la 4000-5000. 5000 se poate ajunge lejer pentru că pur si simplu e o muncă şi în ziua de astăzi frumusetea şi aspectul exterior conteaza foarte mult si daca iti dai interesul, clientul simte cand e apreciat.
Cosmin are 25 de ani. Prima dată a tuns în liceu, în căminul de la internat. Pentru 10 lei. Acum, are propriul lui salon, iar veniturile sunt pe masură.
Cosmin Câmpean, hair-stilist: Media fiind de 6000-8000 de lei in perioada sarbatorilor se poate duce pana la 10000 cu munca foarte grea.
La atâta ajunge pe lună şi un inginer constructor cu experienţă, care are nu doar 4 ani de facultate, uneori şi master, ci şi multe alte responsabilităţi.
Alex Ienciu, inginer contructor: Ai o responsabilitate mare inclusiv coordonarea oamenilor din santier care e ft importanta pt a merge lucrurile ft bine
Şi condiţiile de muncă sunt mai grele.
Călin Şerban, inginer constructor: Concediul nu prea poti sa-l iei vara, mai mult iarna, vara sunt conditii destul de grele, temperatura, riscul la lucrul la inaltime.
Salarii mari sunt oferite și meseriașilor ce învață la o școală profesională, cum ar fi strungar, electrician sau instalator, spun specialiştii în resurse umane. În aceste domenii există însă mereu o lipsă de personal pe piaţă.