Metroul bucureştean a fost arhiplin, în ciuda măsurilor pentru combaterea coronavirusului
Metroul a fost şi astăzi punctul de întâlnire pentru mii de români. În ciuda apelului făcut ieri de autorităţi, ca firmele din nordul oraşului să schimbe programul angajaţilor, trenurile au fost tot pline până la refuz. S-au luat însă măsuri speciale de curăţenie şi dezinfecţie.
De Laurenţiu Rădulescu la 09.03.2020, 21:09- Metroul bucureştean a fost arhiplin, în ciuda măsurilor pentru combaterea coronavirusului
- Reprezentanţii Metrorex caută soluţii pentru a nu fi obligaţi să oprească circulaţia trenurilor
Metroul a fost şi astăzi punctul de întâlnire pentru mii de români. În ciuda apelului făcut ieri de autorităţi, ca firmele din nordul oraşului să schimbe programul angajaţilor, trenurile au fost tot pline până la refuz. S-au luat însă măsuri speciale de curăţenie şi dezinfecţie.
Luni dimineaţa, ora şapte şi 30 de minute. Pe cea mai aglomerată magistrală a Capitalei, într-unul din nodurile importante, în staţia Piaţa Unirii e un du-te vino continuu. Mii de oameni coboară simultan din două garnituri de metrou şi se grăbesc spre serviciu. Câţiva dintre ei poartă măşti. Alţii si-au improvizat dispozitive de protecţie.
"Eu acum sunt mai fricoasă. Şi stau mai departe. Şi mi-am pus asta, aici".
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Cei de la Metrorex au făcut un apel serios către firmele din Capitală. Să regândească programul angajaţilor, astfel încât orele de vârf din subteran să dispară.
Apelul autorităţilor nu a avut ecou în nordul Capitalei, cel puţin în prima zi a săptămânii. Şi pentru călători s-au făcut cîteva recomandări. Să evite pe cât posibil contactul direct cu alte persoane aflate pe peron. Să încerce să păstreze o distanţă de aproape doi metri faţă de restul oamenilor din staţii şi să atingă cât mai puţin cu putinţă barele de susţinere sau marginile scărilor rulante.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Una dintre măsurile importante care ar putea fi luate la metrou este instalarea unor aparate de dezinfecţie a mâinilor. Nu s-a pus problema pentru moment de aşa ceva, aşa cum nu au apărut, cel puţin aici, la Piaţa Română, afişe care să le spună oamenilor ce au de făcut în astfel de situaţii.
În lupta cu un duşman invizibil cei de la metrou vor dezinfecta o dată la câteva ore garniturile şi staţiile.
"Metrorex a transmis adrese firmelor cu care are contract pentru salubrizare, să intensifice acţiunile de curăţenie şi igienizare a spaţiilor publice şi spaţiilor tehnice din staţiile de metrou, prin acţiuni de colectare şi evacuare a gunoiului menajer din staţii şi depouri, servicii de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie – igienizare. Punctele de lucru ale personalului care intră în contact cu bancnotele au fost dotate cu dispersoare cu gel antibacterian", a fost mesajul transmis de reprezentanţii Metrorex.
Astăzi, Metrorex a scos pe traseu toate cele 63 de trenuri. Măsurile vin să prevină pe cât posibil aglomeraţia de la orele de vârf.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: În Bucureşti, de exemplu, metroul este folosit de peste 600 de mii de oameni în fiecare zi, iar magistrala M2, considerată ca fiind cea mai aglomerată, are un vârf care depăşeşte zilnic 300-350 de mii de persoane.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Căutăm în acest moment să intensificăm măsurile pe care le putem lua acolo. Încercăm să luăm şi alte măsuri de fluidizare a accesului la staţia de metrou şi la ieşirea din staţia de metrou.
Mecanicii încearcă să evite oprirea simultană a trenurilor în staţii. Nu de fiecare dată este însă posibil.
Aglomeraţie a fost şi în trafic dimineaţă. Şoferii au făcut de două ori mai mult pînă în nordul oraşului decît în alte zile.