Antena LIVE

Curs valutar

Mezelurile tradiţionale au tot mai mult succes la români

În bătălia dintre tradiţional şi industrial, produsele româneşti cu etichete curate câştigă tot mai mult teren. Carmangeriile şi magazinele cu specialităţi din marile oraşe sunt pline de clienţi care caută cârnaţi, tobă sau drob chiar şi vara. Sunt o alternativă mai sănătoasă, spun şi specialiştii.

De la 21.08.2019, 21:26
WhatsApp
Vezi și:

În bătălia dintre tradiţional şi industrial, produsele româneşti cu etichete curate câştigă tot mai mult teren. Carmangeriile şi magazinele cu specialităţi din marile oraşe sunt pline de clienţi care caută cârnaţi, tobă sau drob chiar şi vara. Sunt o alternativă mai sănătoasă, spun şi specialiştii. Însă doar în anumite condiţii. În bucătării, diferenţele dintre mezeluri se observă cel mai bine.

Începem analiza. Comparăm şunca cu etichetă de produs tradiţional cu cea cumpărată dintr-un magazin de cartier. Analizăm şi eticheta. 

Bucătarul obeservă că şunca tradţională are altă textură. 

În România, aproape 700 de preparate sunt atestate drept produse tradiţionale de către Ministerul Agriculturii. Preţul, eticheta, dar şi culoarea sunt principalele elemente care le deosebesc de cele care nu au o astfel de certificare. 

Dorinţa de a mânca mai sănătos i-a determinat pe mulţi români să renunţe la mezelurile pregătite în mod industrial.

Cristina Smădu este unul dintre producătorii din Capitală care şi-au înregistrat produsele la Ministerul Agriculturii cu eticheta de "tradiţional". Ceafa din podul bunicii, cârnaţii ţărăneşti şi muşchiul file se vând bine chiar şi vara. 

Cristina Smădu, producător: Procesul este, în totalitate, manufactură. Începând de la sărarea cărnii, maturarea ei un timp îndelungat, condimentarea cu ingrendiente naturale din România, cum ar fi cimbru, boia dulce, boia iute. După toate aceste etape ajunge să fie afumat acest produs cu fum rece 

Obligatoriu, un produs tradiţional trebuie să fie fabricat după o reţetă locală, să nu conţină aditivi, coloranţi sau arome, iar producţia să fie limitată la cel mult 300 de kilograme pe zi. 

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Aceste produse, mai naturale să le spunem, se comunică a fi mai curate, cu 90% carne, ceea ce este foarte important. Toate aceste produse trebuie să conţină nitrit de sodiu, pentru că este acel conservant care dă prospeţime pe o perioadă mai lungă produsului alimentar. Marea problemă este că acest nitrit, în momentul în care interacţionează cu proteina animală, se transformă în nitrozoamină care este o substanţă cancerigenă 

De la 1 iunie, Taxa pe Valoare Adăugată a fost redusă de la 9% la 5% pentru produsele ecologice, montane şi tradiţionale. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

bucuresti carne mezeluri produs
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024