Antena LIVE

Mezelurile tradiţionale au tot mai mult succes la români

În bătălia dintre tradiţional şi industrial, produsele româneşti cu etichete curate câştigă tot mai mult teren. Carmangeriile şi magazinele cu specialităţi din marile oraşe sunt pline de clienţi care caută cârnaţi, tobă sau drob chiar şi vara. Sunt o alternativă mai sănătoasă, spun şi specialiştii.

De la 21.08.2019, 21:26

În bătălia dintre tradiţional şi industrial, produsele româneşti cu etichete curate câştigă tot mai mult teren. Carmangeriile şi magazinele cu specialităţi din marile oraşe sunt pline de clienţi care caută cârnaţi, tobă sau drob chiar şi vara. Sunt o alternativă mai sănătoasă, spun şi specialiştii. Însă doar în anumite condiţii. În bucătării, diferenţele dintre mezeluri se observă cel mai bine.

Începem analiza. Comparăm şunca cu etichetă de produs tradiţional cu cea cumpărată dintr-un magazin de cartier. Analizăm şi eticheta. 

Bucătarul obeservă că şunca tradţională are altă textură. 

În România, aproape 700 de preparate sunt atestate drept produse tradiţionale de către Ministerul Agriculturii. Preţul, eticheta, dar şi culoarea sunt principalele elemente care le deosebesc de cele care nu au o astfel de certificare. 

Dorinţa de a mânca mai sănătos i-a determinat pe mulţi români să renunţe la mezelurile pregătite în mod industrial.

Cristina Smădu este unul dintre producătorii din Capitală care şi-au înregistrat produsele la Ministerul Agriculturii cu eticheta de "tradiţional". Ceafa din podul bunicii, cârnaţii ţărăneşti şi muşchiul file se vând bine chiar şi vara. 

Cristina Smădu, producător: Procesul este, în totalitate, manufactură. Începând de la sărarea cărnii, maturarea ei un timp îndelungat, condimentarea cu ingrendiente naturale din România, cum ar fi cimbru, boia dulce, boia iute. După toate aceste etape ajunge să fie afumat acest produs cu fum rece 

Obligatoriu, un produs tradiţional trebuie să fie fabricat după o reţetă locală, să nu conţină aditivi, coloranţi sau arome, iar producţia să fie limitată la cel mult 300 de kilograme pe zi. 

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Aceste produse, mai naturale să le spunem, se comunică a fi mai curate, cu 90% carne, ceea ce este foarte important. Toate aceste produse trebuie să conţină nitrit de sodiu, pentru că este acel conservant care dă prospeţime pe o perioadă mai lungă produsului alimentar. Marea problemă este că acest nitrit, în momentul în care interacţionează cu proteina animală, se transformă în nitrozoamină care este o substanţă cancerigenă 

De la 1 iunie, Taxa pe Valoare Adăugată a fost redusă de la 9% la 5% pentru produsele ecologice, montane şi tradiţionale. 

Ți-a plăcut acest articol?

bucuresti carne mezeluri produs
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024