Tot mai mulţi români iau cursuri pentru a deveni chefi
Tot mai mulţi români vor să fie chefi. Nu la birou, ci în bucătărie. Unii se reprofilează la vârsta a doua, atraşi de salarii, dar şi de numărul mare de locuri de muncă. În România e nevoie de 50 de mii de bucătari. Într-o lună, românii pot obţine diploma de care au nevoie pentru angajare.
De Redactia Observator la 23.05.2019, 21:05Tot mai mulţi români vor să fie chefi. Nu la birou, ci în bucătărie. Unii se reprofilează la vârsta a doua, atraşi de salarii, dar şi de numărul mare de locuri de muncă. În România e nevoie de 50 de mii de bucătari. Într-o lună, românii care merg la cursuri pot obţine diploma de care au nevoie pentru angajarea într-un restaurant. Dar asta nu le garantează salariile la care visează. Cătălin Scărlătescu spune că o diplomă nu te face direct chef. E nevoie de multe ore petrecute în bucătărie şi are şi câteva sfaturi pentru amatorii care vor să devină profesionişti.
Pui la cuptor cu cartofi şi ciuperci. Un meniu simplu, pe care începătorii nu au cum să-l greşească. În această bucătărie, se ţin cursuri pentru gătit. Constantin se visează chef într-un restaurant celebru. Până să ajungă acolo, are multe de învăţat.
Un chef poate câştiga până la 2.000 de euro pe lună în Bucureşti
Grigoraş Constantin, cursant Academie de Bucătari: Ca să intri într-o bucătărie trebuie să dai totul, să iubeşti ceea ce faci şi să-ţi placă ceea ce faci
Flori a lucrat ca vânzătoare, apoi ca spălător de vase într-un restaurant şi, în cele din urmă, ajutor de bucătar. Ştie că poate mai mult şi munceşte zi-lumină pentru asta. Acum, ia lecţii de la un chef cu o experienţă de 15 de ani.
Cătălin Pîrvu, coordonator Academie de Gătit: Dacă o faci cum trebuie şi o faci cu pasiune, este o meserie care îţi aduce satisfacţii financiare destul de importante, doar că implică sacrificiu, timp, rezistenţă la stres
Salariile pentru un bucătar începător pleacă de la 2 mii de lei. Chefii cu talent pot fi plătiţi şi cu două mii de euro pe lună, în restaurantele exclusiviste din Bucureşti. În străinătate, suma se dublează. Nu doar salariile îi atrag pe români în bucătărie, ci şi concursurile de gătit.
Pe piaţa muncii din România este un deficit de 50.000 de chefi
Emisiunea "Chefi la cuţite" a schimbat total percepţia românilor despre meseria de bucătar. Cătălin Scărlătescu ne spune cum ajungi un chef de succes.
Cătălin Scărlătescu, chef: Dacă vreţi să ajungeţi bucătari, trebuie să munciţi. Dacă practici meseria asta mult timp, prinzi experienţă şi atunci devine foarte uşor. Toată viaţa ai de învăţat, nu există unul care le ştie pe toate
Pe piaţa muncii din România este un deficit de 50 de mii de bucătari, iar managerii restaurantelor nu ştiu ce să mai facă pentru a găsi personalul de care au nevoie.
George Ţicu, manager restaurant: Încercăm să căutăm pe toate canalele posibile, pe internet, anunţuri, prin ziare, pe peste tot, cum reuşim, prin prieteni, să reuşim să facem o echipă
Loredana Butnaru, manager restaurant: Vor veni din Republica Moldova în jur de 20 de persoane, de săptămâna viitoare, pentru restaurant. Asta înseamnă ospătari, bucătari, ajutori de bucătari
Preţurile pentru un curs de bucătar sunt între 800 şi 3.000 de lei.