Antena LIVE

Curs valutar

Povestea tragică a Nataliei, o fată condamnată la moarte de statul român: 'Sunt prea tânără să mor'

Natalia Apostol, o fată în vârstă de 21 de ani dintr-o comună din Ialomița, a fost condamnată la moarte de statul român din cauza unor neînțelegeri între Ministerul Sănătății și o firmă producătoare de medicamente.

De la 30.10.2018, 18:27
Galerie (2)
Natalia Apostol, tânăra condamnată la moarte de statul român Facebook

Natalia Apostol, o fată în vârstă de 21 de ani dintr-o comună din Ialomița, a fost condamnată la moarte de statul român din cauza unor neînțelegeri între Ministerul Sănătății și o firmă producătoare de medicamente.

Natalia locuiește în localitatea Ograda și încă de la vârsta de doi ani suferă de sindrom hemolitic uremic, același diagnostic care, în anul 2016, a devenit o problemă națională după ce zei de bebeluși s-au îmbolnăvit inexplicabil, iar trei dintre ei au și murit.

Atunci, după o anchetă de proporții, specialiștii au reușit să afle, într-un târziu, sursa îmbolnăvirilor: 'un focar epidemic determinat de infecții cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate'.

Natalia s-a luptat toată viața cu această boală autoimună și a reușit să supraviețuiască unui număr de 14 recăderi, respectiv momente în care boala aproape i-a fost fatală.

Pe acelaşi subiect

Totul s-a schimbat în ianuarie 2017, atunci când boala Nataliei a ajuns în stadiul V din cauza unei răceli puternice și a unui sistem imunitar pus la pământ.

Mama Nataliei are 3 rinichi, însă nu își poate ajuta fiica

După episodul din ianuarie 2017, boala Nataliei s-a agravat, iar insuficiența renală a condus spre dependența de dializă.

"Marțea, joia și sâmbăta merg la dializă la Spitalul de Urgență Slobozia. Încă o recidivă a bolii îmi poate pune viața în pericol în lipsa acestui medicament. Medicii de la Spitalul Fundeni consideră că singura mea șansă de a ieși din dializă este transplantul renal, pe care îl pot face numai cu tratamentul Eculizumab (SOLIRIS). Din ianuarie 2017 și până în momentul actual am întreprins toate demersurile în vederea obținerii acestuia", a povestit Natalia Apostol.

Mama Nataliei, care s-a născut cu trei rinichi, și-ar putea ajuta fiica să supraviețuiască bolii și sistemului, însă după transplantul renal, fata are nevoie de medicamentul Eculizumab, prețul acestuia fiind de 6.000 de euro/lună.

Condamnată la moarte din cauza unor neînțelegeri 'la preț'

Pentru a avea o viață normală, Natalia trebuie să facă transplantul, iar apoi să urmeze tratamentul cu Eculizumab toată viața.

"Am apelat la Ministerul Sănătății, la Asociația Transplantaților din România, i-am scris președintelui României, peste tot unde am avut speranță de rezolvare, însă răspunsul primit de la Ministerul Sănătății a fost acela că nu se înțeleg la preț, că firma producătoare a acestui medicament nu este interesată de comercializarea lui pe teritoriul României din motive 'politice de preț'. Menționez că în anul 2014, un caz asemănător cu al meu, în speță al unei fete de 11 ani, a fost rezolvat prin obținerea medicamentului de către statul roman, oferindu-i șansa de vindecare, de care am și eu nevoie", a mai spus tânăra.

Potrivit informațiilor obținute de Natalia, în România mai există alți cinci români care suferă de sindrom hemolitic uremic în stadiul V.

"Șansa la viață în România este aproape inexistentă pentru orice bolnav aflat într-un stadiu avansat. M-am lovit de indolența cadrelor medicale, părinții mei au așteptat ore în șir la ușile cabinetelor medicale pentru a obține diverse documente, pe care eram îndreptățită să le primesc, dar care mi se eliberau cu greutate ori cu intervenții. Oare de ce? Oare de ce viața unui om depinde de multe ori de niște hârtii sau de politica pe care firmele și unitățile medicale o fac? În țară mai sunt 5 pacienți cu aceeași formă de boală ca a mea. Nu suntem mulți, dar statul, Ministerul Sănătății ne întorc cu ușurință spatele ridicând din umeri parcă neputincioși deși de ei depinde rezolvarea cauzelor noastre. Încă mai cred în minuni, încă mai cred că nimic pe lumea asta nu este întâmplător în condițiile în care Dumnezeu a făcut ca mama mea, care va fi donatorul meu, să se nască cu 3 rinichi, iar eu să îi am bolnavi pe amândoi", a povestit în lacrimi tânăra de 21 de ani.

'Sunt prea tânără ca să mor și să fac parte dintr-o statistică'

Strigătul de ajutor al Nataliei a fost publicat și pe rețelele de socializare în speranța că statul român va reuși să o ajute să supraviețuiască.

"Nu vreau bani, nu cerșesc mila nimănui, vreau doar să beneficiez de dreptul meu la viață și la sănătate. Vreau să mi se dea medicamentul care ar putea să-mi salveze viața, care să mă ajute în transplantul pe care trebuie să îl fac, și care costă 6000 de euro/luna (trebuie făcut toată viața). Există precedent creat, există tânăra de care v-am povestit mai sus care a primit medicamentul gratuit din partea Ministerului Sănătății. De ce în cazul ei Ministerul a alocat fondurile pentru achiziționarea acestuia, iar în cazul meu și a celorlalți 5 pacienți spune că nu se poate și că ce a depins de ei s-a facut? Viața mea, a noastră, a celor bolnavi cronic depinde de profitul unei firme farmaceutice, de birocrația statutului și de neimplicarea în salvarea vieților noastre. Dreptul la viață și la sănătate ne este garantat, tuturor, prin Constituție, dar DOAR pe hârtie, în realitate însă lucrurile stau cu totul altfel. Apelez la dvs cu un strigăt de ajutor, pentru a face publică povestea mea care este și povestea altora. Numai în ultima perioadă au fost mediatizate două cazuri ale unor tineri care au murit cu banii în cont pentru că din cauza birocrației nu au mai ajuns să se trateze în spitalele din străinătate. Sunt prea tânără ca să fac parte dintr-o statistică. Și ca mine mai sunt mulți alții!", și-a încheiat povestea tânăra care are nevoie de ajutor pentru a supraviețui.

Alin Tarnovschi
Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore...
A1
Publicat 21.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Cum se schimbă creierul femeilor în timpul sarcinii. Efectul real a fost...
Useit
Publicat 22.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
Dunărea a inundat un întreg oraș aflat la 25 km de Budapesta. Viitura ajunge...
libertatea.ro
Publicat 21.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Hello taste
Publicat 21.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Ce comisari riscă refuzul Parlamentului European. Legături cu Federația Rusă...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce este Rage Therapy. Cum funcționează această tehnică psihologică
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024