Nou mijloc de transport în comun, pus pe roţi de un olandez stabilit în România (Video)
Un olandez şi-a făcut în inima Transilvaniei o afacere care merge ca pe roate. Face velomobile, un fel de biciclete care pot ajunge şi la 100 de kilometri pe oră, doar pedalând.
De Redactia Observator la 14.05.2019, 21:30- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Un olandez şi-a făcut în inima Transilvaniei o afacere care merge ca pe roate. Face velomobile, un fel de biciclete care pot ajunge şi la 100 de kilometri pe oră, doar pedalând. Străinii sunt înnebuniţi după acest mijloc de transport care costă chiar şi 12.000 de euro. Iar românilor care îl văd pe stradă le stârneşte rapid curiozitatea.
Arată ca o maşină a viitorului, dar se conduce la fel ca o bicicletă. Este velomobilul visat şi pus pe roţi de un olandez pentru care România a devenit a doua casă. Pe străduţele din localitatea Breaza, judeţul Mureş, tânărul face ultimele teste.
Jan Wijnen a venit prima dată în ţara noastră, să facă voluntariat. Plin de energie şi idei, a decis în 2012 să îşi aducă aici şi familia şi să deschidă o fabrică de velomobile, lângă Reghin, vrăjit de frumuseţea Transilvaniei.
Jan Wijnen, proprietar fabrică velomobile: Mi-a plăcut natura, mi-a plăcut liniştea, mi-au plăcut oamenii care sunt mai călduroşi. La noi, în Olanda, totul e aşa de perfect, e plictisitor. Iarba e perfect cosită.
Ideea lui a pornit din copilărie, când şi-a descoperit pasiunea pentru velomobile. După ce a lucrat într-o fabrică din vest, a investit 500 de mii de euro în Transilvania. Acum, are o cifră de afaceri de un milion de euro. De aici, pornesc spre Olanda, Germania, Danemarca şi Marea Britanie, 250 de velomobile, pe an. Străinii plătesc între 5.000 şi 12.000 de euro pe unul.
Jan Wijnen: Oamenii îl folosesc să facă naveta, clientul nostru nu este inginer, lucrează la birou şi vrea să meargă acasă, să facă un sport.
Velomobilul funcţionează pe acelaşi principiu ca şi bicicleta, dar are cel puţin trei roţi, iar efortul depus la pedalare este la jumătate. Caroseria aerodinamică ajută la creşterea vitezei şi te apără de ploaie şi ninsoare.
Fabrica din judeţul Mureş este singura de acest fel din ţară. Olandezul, în vârstă de 36 de ani, a creat 30 de locuri de muncă.
Primele velomobile au apărut înaintea primului război mondial şi sunt considerate predecesoarele automobilelor. În Occident, se pot conduce fără permis, însă în România, aceste mijloace de transport, considerate legal biciclete, abia încep să fie descoperite.