Noua Casă 2021: când va fi disponibil și ce plafon a fost alocat în acest an
Veşti bune şi nu prea pentru cei care vor să îşi cumpere locuinţă cu ajutor de la stat. Partea bună este că în mai putin de două săptămâni începe programul "Noua casă". Partea mai putin placută: în acest an plafonul va fi mai mic decât anul trecut. Asta înseamnă că suma va ajunge pentru mult mai puţine familii.
De Andra Mitu la 27.02.2021, 21:24- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
- Creditele "Noua casă" sunt garantate de stat în proporție de 50 la sută în cazul locuinţelor de până în 70 de mii de euro.
- Brokerii spun că fără o majorare a plafonului, mulți tineri nu vor putea accesa programul.
Jennifer asteaptă cu sufletul la gură demararea programului Noua Casă. Vrea să-şi cumpere o garsonieră.
Jennifer Ceauşu, cumparator: ”Stăteam cu chirie, trebuia sa fac demersuri și pentru a achiziționa o locuinta. Îmi doresc de foarte mult timp. M-am gândit la o garsoniera datorită costurilor mai mici la întreținere. Și pentru ca sunt necasatorită, nu am un copil, pentru mine o garsonieră este potrivită”.
45 de mii de euro costă locuinţa pe care tânăra vrea să o cumpere. Avansul de 5 la sută il are deja, a şi rezervat casa, asteaptă doar ca statul să demareze programul.
Jennifer Ceauşu, cumparator: ”Pentru un credit de 42 mii euro, voi plăti o rată de 950 lei, plus minus în funcție și de curs și de robor”
6.000 de tineri vor putea accesa Noua Casă
Pe opt martie, de ziua femeii, ar urma să înceapă programul. Cu mai puţini bani decât în anii anteriori.
Cristian Păun, fondul de garantare: ”Planfonul este ușor mai mic, cu 500 de milioane. Undeva la 1,5 miliarde lei”.
Asta înseamnă că doar 6.000 de tineri vor putea să îşi cumpere locuinţe cu ajutor de la stat. Anul trecut, plafonul a fost de două miliarde de lei şi s-au dat aproape 8.000 de credite. Brokerii au deja sute de cereri în aşteptare şi spun că fără o majorare a plafonului mulţi vor rămâne pe dinafară.
Alina Dincă, consilier financiar: În momentul de față avem peste 800 de cereri în așteptare. Biroul nostru înregistrează 2000 – 3000 cereri anual.
Bogdan Ivan, secretar general URBANIS: ”2.000 de familii sau de romani nu vor mai putea să se încadreze și sa își achiziţioneze un apartament prin intermediul acestui program guvernamental”.
Avans de 5% la locuințe până în 70 de mii de euro
De regulă, cei care optează pentru "Noua casă" cumpără locuinţe până în 70 de mii de euro, pentru a beneficia de avansul de cinci la sută.
De anul trecut pot fi cumpărate şi locuinţe mai scumpe prin acest program.
Cei care își doresc o locuinta mai spatioasa pot accesa cel mult 140 de mii euro, însă de aceasta data și avansul ajunge la 15 la suta, întocmai ca la creditele ipotecare.
Anca Bidian, broker de credite: ”Diferența de costuri dintre noua casa și creditele ipotecare standard este aproape insesizabila. Acest program şi-a produs efectele nu numai că avea avansul mai mic, ci și pentru ca avea dobandă cea mai mica din piaţă. Acum costurile, dobânzi plus comisioane, sunt absolut comparabile”.
În plus, creditele ipotecare nu au condiţii legate de vânzarea locuinţelor, cum se întâmplă în cazul celor luate prin programul statului. Singura diferenţă: creditele "noua casă" sunt garantate de stat în proportie de 50 la sută în cazul locuinţelor de până în 70 de mii de euro şi 60% în cazul celor care depăşesc această sumă.