O pădure unică în ţara noastră a căzut pradă defrişărilor ilegale
Hoţii de lemne nu au avut nicio strângere de inimă în momentul în care au tăiat aproape 300 de arbori protejaţi, aflaţi în rezervaţia naturală din judeţul Hunedoara. Poliţiştii nu au reuşit, deocamdată, să-i găsească pe vinovaţi, dar spun că au - totuşi - un cerc de suspecţi.
De Redactia Observator la 27.02.2019, 17:13Hoţii de lemne nu au avut nicio strângere de inimă în momentul în care au tăiat aproape 300 de arbori protejaţi, aflaţi în rezervaţia naturală din judeţul Hunedoara. Poliţiştii nu au reuşit, deocamdată, să-i găsească pe vinovaţi, dar spun că au - totuşi - un cerc de suspecţi.
Pădurea Bejani de lângă Deva se întinde pe o suprafaţă de 325 de hectare şi a fost inclusă pe lista ariilor protejate din România. O sută de hectare din această zonă reprezintă rezervaţie naturală. Dar asta nu îi opreşte pe hoţii de lemne.
Şeful Direcţiei Silvice spune că are indicii despre autori.
Radu Aplozan, director tehnic Direcţia Silvică Hunedoara: Este o colonie de persoane cu o condiţie socială mai precară în zona. Banuim că de acolo. Tăierile s-au făcut la liziera pădurii. E vorba de 28 de metri cubi, dintre care 10 au fost imputaţi pădurarului.
Bogdan Niţu, ipj Hunedoara: În acest caz colegii mei au intocmit un dosar penal pt comiterea infract de taiere de arbori si furt de arbori. Exista deja constituit un cerc de suspecti, insa se lucreaza in continuare la materialul probatoriu astfel incat aceste pers sa fie identif cu certitudine si trase la rasp penala.
Specialiştii cer autorităţilor locale ca pădurea să fie mai bine păzită.
Dorin Cărăbeţ, biolog: Padurea Bejani este o rezervatie unica datorita faptului ca pe teritoriul ei exista cam toate speciile de stejari din Europa, iar unele chiar au, prin hibridizare naturala au rezultat soiuri noi, este bine sa fie foarte protejata
Potrivit unui raport al organizaţiei Greenpeace România, în urmă cu doi ani în ţara noastră s-au înregistrat peste 12 mii de cazuri de tăieri ilegale de păduri. Jumătate dintre ele au fost descoperite de autorităţi în urma sesizărilor făcute de cetăţeni.