100 de studenti straini invata sa construiasca unelte, in Hunedoara
Studenti de pe trei continente au lasat cartile si calculatoarele deoparte pentru a invata sa construiasca arme si unelte, ca in epoca fierului.
De Redactia Observator la 22.06.2013, 10:03- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Muncesc din greu pentru asta, asa cum procedau pe vremuri celtii, germanii si dacii. Se intampla intr-o tabara din muntii Orastiei, la cativa pasi de cetatile dacice.
Studentii au ajuns in Hunedoara din cele mai indepartate colturi ale lumii. Montana - Statele Unite , Melbourne - Australia , Otawa - Canada, dar si din Europa. S-au trezit tocmai la Costesti, in muntii Orastiei. Acolo, au trudit precum fierarii si au simtit pe pielea lor cum traiau celtii, germanii si dacii.
In fiecare an, aproape o suta de studenti straini vin in Romania in cadrul programului de arheologie experimentala. Laura este din Franta si lucreaza la un cuptor de topit metal similar celor de acum 2.000 de ani: “Este pentru prima oara cand incercam sa facem un cuptor pentru topit minereul si a fost foarte greu de construit”.
In atelierul alaturat, Reinold, un student din Montana, Statele Unite, bate fierul cat e cald. Char are alura unui fierar, pentru ca trebuie sa ai forta si sa fii facut pentru o asemnea indeletnicire: “E foarte dur, dar asta inseamna experienta. E in realitate ceva mai mult decat literatura. Poti citi oricat de mult vrei, dar trebuie sa simti cultura materialului, sa transpiri asa cum transpirau ei”.
Allan a venit din celalaltcapat al lumii, tocmai din Australia. Este o experienta unica si pentru el. Vremea caniculara l-a facut sa se simta ca acasa, la Melbourne. In plus, mancarea noastra l-a dat gata.
Raspunzator pentru acest program este un sibian indragostit de Transilvania care traieste si munceste pe continentul nord-american. Este profesor universitar la Universitatea Bufflo si director al Cntrului de Arheologie experimentala Arheotek din Otawa.