Oile moarte în Portul Midia ar putea afecta sezonul estival din Mamaia
Sezonul estival în staţiunea Mamaia ar putea fi blocat, din cauza oilor moarte rămase în nava scufundată în Portul Midia.
De Redactia Observator la 08.01.2020, 17:19Sezonul estival în staţiunea Mamaia ar putea fi blocat, din cauza oilor moarte rămase în nava scufundată în Portul Midia. Până acum, nicio firmă nu a câştigat prima licitaţie pentru aducerea la suprafaţă a vasului, iar asta înseamnă că animalele nu pot fi scoase din apă. Mai grav este că sute de oi ar fi dispărut în mare.
Conform unui scenariu apocaliptic, oile moarte pierdute în Marea Neagră în urma naufragiului din Portul Midia ar putea ieşi la suprafaţa apei şi eşua pe plaje când apa se va încălzi.
Nu doar cele 700 de cadavre de oi pierdute în Marea Neagră reprezintă un pericol. Şi cele aproximativ 13.000 de animale moarte rămase pe nava naufragiată pun probleme, mai ales dacă nu vor fi scoase din apă la timp.
Adrian Balba: Zona Mamaia Nord, Mamaia ar putea sa fie contaminata de existenta unei substante organice sau a unor compusi cu sulf iar sulful miroase. Dupa parerea mea lucrurile sunt serioase, daca nu se indeparteaza va fi o poluare importanta de substante microbiane.
Iolanda Nanu - hotelier: Fiecare dintre noi suntem putin sceptici in privinta calitatii apei si nu vrem sa ne trezim in sezon cu animalele pe plaja.
Chiar dacă baia în mare nu va pune în pericol sănătatea, mirosul i-ar putea face pe turişti să fugă de litoralul nostru.
Conform specialiştilor, pentru ca acest lucru să nu se întâmple, animalele moarte ar trebui scoase din Marea Neagră până la jumătatea primăverii când apa caldă ar putea declanşa procesul de descompunere.
Marian Baiu - ecolog: Odata ce incepe descompunerea vor fi eliberati compusi chimici, pe de o parte benefici mediului, pe de alta parte va duce la inflorirea algelor. Înflorirea algelor afecteaza prin consumul oxigenului din apa si animalele raman fara oxigen.
Cu toate acestea, autorităţile nu se tem. Spun că situaţia este sub control şi că se pregătesc de o a doua licitaţie.
Nouă firme au fost deja invitate să-şi depună ofertele pentru ranfluarea navei şi recuperarea cadavrelor de oi.
Costel Stanca - director APC: Urmeaza sa primit oferte care vor fi analizate, se va trece la negocierea pentru partea financiara dupa care se va semna contractul. Ne aşteptam sa fie sub 45 de zile.
Firmele participante la licitaţie trebuie să se încadreze în suma stabilită de asigurator, şi anume 19.2 milioane de lei.
De altfel problema banilor a fost şi motivul pentru care câştigătoarea primei licitaţii a fost descalificată. Nava Queen Hind, încărcată cu 14.000 de oi, a naufragiat în portul Midia în urmă cu 45 de zile.