La Timişoara nu se mai fac intervenţii chirurgicale din cauza caniculei!
Tratând pacienţii bolnavi de inimă, medicii cardiologi din Timişoara riscă să facă ei înşişi infarct. În plin cod portocaliu de caniculă, instalaţia de climatizare a cedat, astfel că în sălile de operaţie căldura este sufocantă.
De Redactia Observator la 10.08.2017, 20:50Tratând pacienţii bolnavi de inimă, medicii cardiologi din Timişoara riscă să facă ei înşişi infarct. În plin cod portocaliu de caniculă, instalaţia de climatizare a cedat, astfel că în sălile de operaţie căldura este sufocantă.
"De o săptămână aştept să fiu operat şi nu pot să fiu operat din cauza căldurii." Este doar unul dintre pacienţii care aşteaptă o şansă la viaţă, după intervenţia chirurgicală. Intervenţie care se amână de la o zi la alta. Acest pacient însă, se teme că nu va mai ajunge să fie salvat. Suferă de o afecţiuni grave ale inimii şi orice oră care trece poate fi fatală.
Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă: "Suportă foarte greu temperaturile ridicate, pentru că are şi un plus ponderal. Trebuie operat, pentru că este risc de ruptură a anevrismului." În sala de operaţii este însă o adevărată saună. "Acum sunt 30,5 grade în sala de operaţie. Temperatura ar trebui să fie în jur de 18-20 de grade pentru o operaţie pe cord deschis.", explică un medic.
Pe lângă disconfortul medicilor, pacienţii sunt expuşi unui risc de îmbolnăviri mult mai grave. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă: "Simţi cum ţi se scurge transpiraţia pe corp, se adună în mânecile de la halat, pentru că mănuşile sunt etanşe şi de-acolo se poate scurge pe câmpul operator."
- Legea vaccinării ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar nu sunt medici suficienţi care să o aplice, în...
- Un barman în vârstă de 23 de ani din Jupiter a păcălit 75 de români, cărora le-a vândut vacanţa perfectă la...
- Cel mai cunoscut agent din România a fost respins pentru a cincea oară la Academia de Poliţie
Angela Dragomir, medic epidemiolog, Institutul de Boli Cardiovasculare: "Pot constitui o problemă reală pentru pacienţii operaţi putând duce la apariţia unor infecţii asociate asistenţei medicale, infecţii de tip respirator, infecţiile de plagă, aspect pe care nu ni-l dorim." Prin urmare toate operaţiile care nu fac diferenţa dintre viaţă şi moarte au fost amânate.
Odată ajunşi pe secţia de Terapie Intensivă, pacienţii au din nou de înfruntat temperaturi ridicate, până la 30 de grade. În momentul de faţă nu este nimeni aici, pentru că de două săptămâni nu se mai fac intervenţii chirurgicale.
Nici în saloane nu este mai plăcut. Pacienţii care au ajuns să fie operaţi riscă infecţii. Iar în singura cameră în care se odihnesc cei peste 25 de medici zilnic a ajuns să fie ca-n Iad. "Au fost 40 de grade, nu poţi sta aici în camera de gardă, insuportabil.", spune un medic.
Instalaţia de climatizare este una specială pentru astfel de instituţii. Cea din institut are însă peste 20 de ani vechime şi a suferit zeci de modificări şi reparaţii.
Conducerea spitalului a făcut nenumărate adrese către minister. Toate legate de finanţarea mică. N-a venit nici un ban de la Bucureşti pentru investiţii în ultimii 15 ani.