Orașul Timişoara, sufocat de gunoaie în prag de 2019
În ajun de an nou, Timişoara este sub asediul gunoaielor. De la periferie până în centrul oraşului s-au format adevărate gropi pentru deşeuri.
De Redactia Observator la 29.12.2018, 21:18În ajun de an nou, Timişoara este sub asediul gunoaielor. De la periferie până în centrul oraşului s-au format adevărate gropi pentru deşeuri. În timp ce timişorenii bombardează cu reclamaţii autorităţile locale, edilul - aflat în vacanţă peste Ocean - scrie pe reţelele de socializare că primăria nu este responsabilă de cum arată oraşul.
Aproape că nu există colţ de stradă în Timișoara unde să nu fie un morman de gunoaie. Oamenii au aruncat de toate. Uși, obiecte de mobilier, saltele, resturi menajere.
Pubelele dintre blocuri sunt pline. Şi orice loc liber, chiar şi de parcare, e transformat în rampă de gunoi.
De luni de zile, timişorenii fac reclamaţii din cauza gunoiului, inclusiv la Garda de Mediu. După ce au făcut controale, inspectorii au amendat Primăria Timișoara cu 50.000 de lei.
Coşurile de gunoi de lângă parcurile de copii sunt pline ochi. Eu am aceste servetele in mana si nu am nici cea mai mică şansă sa le arunc aici. Asa ca voi fi nevoită sa le bag in buyunar si sa le arunc cand voi gasi un cos de gunoi gol.
Plecat în vacanţă în America, edilul din Capitala Banatului spune că nu are responsabilităţi pentru curăţarea oraşului.
NICOLAE ROBU, primarul municipiului Timişoara: S-a schimbat sistemul. Nu mai răspunde Primăria şi nu mai are contract Primăria, pe cale de consecinţă, cu un operator de salubritate pentru tot ce înseamnă gunoi casnic. Asta înseamnă pubele şi ce e pe lângă ele, containere şi ce e pe lângă ele. Grămezi realizate ilegal şi aşa mai departe. Primăria se ocupă doar de golirea coşurilor, de măturatul şi de spălatul străzilor.
Responsabilitatea ar reveni de fapt unei asociaţii, din care fac parte angajaţi din primăriile din judeţ, dar şi din Consiliul Județean.
Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș: Cred că situaţia se datorează lipsei de responsabilitate a celor implicaţi din cadrul primăriei.
Garda de Mediu a avertizat reprezentanții primăriei că au termen până în 4 februarie 2019 să identifice zonele unde sunt abandonate deșeuri și să le salubrizeze.
Între timp, bănățenii au primit şi ei vestea majorării prețului pentru colectarea resturilor menajere. În medie la orașe prețul va creşte cu 2 lei pe lună, iar la sate cu 50 de bani.