Orașul din România care s-a transformat spectaculos în ultimii ani: "Fiecare centimetru pătrat a fost luat la mână şi reconstituit"
Oraşele din vestul României se dezvoltă şi atrag sute de mii de vizitatori. Pe lista fruntaşelor a intrat şi Oradea, după ce, atât autorităţile cât şi oamenii locului, au renovat clădirile şi muzeele. Oamenii însă, nu s-au arătat interesaţi până în ziua în care primăria a mărit cu până la 500% impozitul pentru cei care nu îşi repară locuinţele.
De Redactia Observator la 19.02.2021, 09:05- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
În trecut, în Oradea, au trăit comunităţi de evrei care au construit clădiri impresionante, inspirate din arhitectura franceză şi austriacă. Bijuteriile arhitectonice au scăpat de sistematizarea comunistă, dar nu şi de ravagiile timpului.
Până nu demult se aflau într-o stare jalnică. Aşa că autorităţile au încercat să convingă proprietarii să le renoveze mai întâi cu frumosul, apoi cu ameninţarea amenzilor. Când impozitul pentru casele lăsate în paragină a crescut cu 500 la sută, mulţi au preferat varianta restaurării.
Angela Lupșea, director executiv Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor: O clădire care datează din 1912 este pusă în valoare de proprietari. Sigur, în urma supraimpozitării ca şi o măsură de constrângere de a face aceste lucrări.
Dacă cei care lasă casele în paragină au parte de impozite uriaşe, cei care le renovează primesc scutiri de taxe.
Localnică: Suntem scutiţi pe următorii cinci ani, deşi, anterior, cinci ani am fost supraimpozitaţi cu 500%.
Aşa arată Oradea zilelor noastre, o urbe care s-a transformat spectaculos în ultimii ani. Oradea a devenit un punct de atracţie important, în vestul României, după ce autorităţile au luat exemplul unor oraşe din Occident.
Liviu Ionuțiu, constructor: Fiecare centimetru pătrat a fost luat la mână şi reconstituit.
Înainte de pandemie, 250.000 de turişti vizitau anual Oradea. Adică mai mult decât numărul locuitorilor.