Ouă verzi de la găini sud-americane au apărut în piețele din România. Sunt mai sănătoase decât cele tradiţionale, sunt nutriţioniştii
Dacă aţi crezut până acum că ouăle de găină sunt doar albe sau maro, aflaţi că, în pieţe, au apărut cele verzi-albăstrui. Provin de la o specie de găini din America de Sud, care s-a adaptat şi în România. Ouăle de culoare neobişnuită sunt mai sănătoase decât cele tradiţionale, sunt nutriţioniştii.
De Redactia Observator la 30.06.2018, 12:46- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Dacă aţi crezut până acum că ouăle de găină sunt doar albe sau maro, aflaţi că, în pieţe, au apărut cele verzi-albăstrui. Provin de la o specie de găini din America de Sud, care s-a adaptat şi în România. Ouăle de culoare neobişnuită sunt mai sănătoase decât cele tradiţionale, sunt nutriţioniştii.
Au colesterol puţin şi grăsimi Omega 3 şi Omega 6.
Nu sunt găini româneşti, ci originare din Chile. Aurel Anghel a descoperit găinile din specia Araucana în Germania. Un crescător de acolo i-a spus că ouăle acestor găini, de culoare verde-albăstruie, au colesterol puţin şi o grămadă de vitamine.
Aurel Anghel, crescător de păsări: "Au ouat de nu se poate, n-am văzut aşa ceva. A ouat aproape zilnic găina, care găina de rând, de ţară, cum avem noi, ouă o zi da, una nu".
Sunt productive, dar şi mai scumpe. Un exemplar de Araucana se vinde cu 50 de euro, faţă de 10 euro, cât costă unul românesc. Afacerea este, însă, profitabilă, spune crescătorul. Mai ales de când ouăle au ajuns la vânzare în pieţe. Datorită culorii, unii clienţi le confundă cu cele de raţă.
Ouăle provenite de la găini Araucana costă 70 de bani bucata, cu 20 de bani mai mult decât cele tradiţionale. Iarna, când producţia este mai mică, şi preţul creşte. Ajung să coste chiar 1-2 lei bucata.
Diferenţa nu o face doar preţul. Ouăle verzi conţin carotenoide - care întăresc sistemul imunitar - şi o cantitate mai mare de grăsimi sănătoase faţă de ouăle albe.
Mihaela Costin, nutriţionist: "Aceste ouă, într-adevăr, au un conţinut de antioxidanţi mai mare. Există multiple teorii, unele dintre ele ne invită să consumăm aceste grăsimi bune, Omega 3 ş Omega 6, care se găsesc în aceste ouă".
Nutriţioniştii ne recomandă, totuşi, să consumăm, în medie, trei ouă pe săptămână.