Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Muzeul Ouălor Încondeiate inima Bucovinei. Cum arată un ou de peste 100 de lei, pictat manual

Au mai rămas doar trei săptămâni până la Paște, așa că e momentul perfect să ieșiţi din tipare! Dacă vă doriţi ouă încondeiate cu adevărat speciale, în inima Bucovinei vă așteaptă o expoziţie de artă populară la Muzeul Ouălor Încondeiate, unde mii de exponate vă vor lăsa cu gura căscată. Iar într-un alt colț de țară, magia meșteșugului prinde viață sub ochii celor mici, care învaţă direct de la un meșter popular cum să transforme ouăle în adevărate opere de artă.

de Angela Bertea

la 31.03.2025 , 08:44

La Muzeul Ouălor Încondeiate inima Bucovinei, fiecare ou spune o poveste – una pictată cu migală, răbdare și o măiestrie rară. 

"Cea mai nouă tehnică de decorarea a unui ou. Este acest ou cusut. Este cusut cu ac şi aţă pe coaja oului. De fapt a fost perforat cu o freză din laboratorul dentar. Avem şi ouă încondeiate, încondeiate cu ceară încondeiate în relief sau cu prin băi succesive de culoare, în tehnica batik. Este o succesiune de culori", povesteşte Marilena Niculiță, directoare Muzeul Național al Ouălor Încondeiate Ciocănești.

Transformarea unui simplu ou într-o operă de artă nu e doar un meșteșug, ci un ritual al frumuseţii, iar ceea ce vedem pictat nu e întâmplător: aceleași simboluri se regăsesc și pe casele din zonă. 

Vezi și

"E un model naţional inspirat de pe ouăle încondeiate de pe catrinţe, de pe fundițe, de pe cămăşi. E un model geometric cu cruciuliţă, cu infinitul", spune Raveica Giosan, meșter popular. 

Pe acelaşi subiect

De la muzeul din Ciocănești, turiştii pot pleca cu o amintire autentică

Turiştii îşi pot cumpăra ouă încondeiate sau pictate. Preţurile variază şi pornesc de la 15 lei şi pot să ajungă şi la cateva sute de lei. 

Cum Paștele bate la ușă, Bucovina se pregătește de sărbătoare! În weekend tradiția prinde viață la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate.

"Singura manifestare naţională dedicată acestei arte şi vor fi prezenţi încondeietori din toată ţara", spune Radu Ciocan, primar Ciocănești. 

"Aleg această zonă tocmai datorită autenticităţii şi a spiritualităţii zonei", spune Mihaela Cocîrță, manager Destinație OMD Țara Dornelor. 

Și în Bistrița-Năsăud, tradiția încondeierii ouălor a renăscut chiar sub ochii celor mici. 

Încondeierea ouălor de Paște simbolizează venirea primăverii şi renaşterea naturii. De asemenea, este un ritual ancestral, cu rădăcini precreștine, practicat, de regulă, în Europa Centrale și de Est. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?
Observator » Ştiri economice » Muzeul Ouălor Încondeiate inima Bucovinei. Cum arată un ou de peste 100 de lei, pictat manual