Toate spitalele din Gorj ar urma să preia pacienți infectați cu noul coronavirus, în ciuda lipsurilor masive (Video)
Socoteala de la centru nu se potriveşte cu situaţia din teren. Decizia ca toate spitalele din Gorj să trateze pacienţi pozitivi cu SARS-CoV 2 se loveşte de realitatea în care se zbat unităţile medicale. Nu sunt medicamente, nu sunt bani şi nici nu există circuite speciale pentru a trata aceşti pacienţi. Cât va dura până spitalele vor fi cu adevărat pregătite pentru noul rol, nu ştie nimeni.
De Diana Speretoiu la 03.08.2020, 22:59- În Gorj s-a înregistrat primul caz de coronavirus, în luna februarie.
- Peste 800 de infecții cu noul coronavirus s-au înregistrat până acum, în Gorj.
Mobilier vechi şi scorojit, linoelum rupt şi băi insalubre. De asta au parte pacienţii suspecţi de Covid care ajung în spitalul din Motru. Aceştia sunt nevoiţi să aştepte rezultatul testelor pentru noul coronavirus în saloane înţepenite în timp.
Alin Efrim, managerul spitalului din Motru: Sunt saloane care nu sunt renovate, dar dispun de oxigen şi, la nevoie, ne folosim şi de acestea.
Situaţia nu este prea roz nici în spitalul din Bumbeşti-Jiu. Aici ar trebui să fie 14 paturi COVID. Sunt doar cinci şi toate sunt ocupate. Nici măcar circuite separate nu există. De medicamente şi circuite specifice COVID nici nu poate fi vorba mai devreme de două săptămâni.
Aurel Stolojanu, directorul spitalului din Bumbești-Jiu: Nu avem la data actuală decât o parte din medicamentele uzuale. Bugetul, cel puţin la noi, este cel mai mic dintre spitalele din Gorj.
Constantin Bobaru, primarul orașului Bumbești-Jiu: Aici, dacă intr-o clădire ai introdus bolnav cu Covid, e foarte greu să mai asiguri circuitele și să asiguri asistență medicală de altă specialitate. Să nu uităm că sunt femei care trebuie să nască, bolnavi care trebuie tratați de alte boli.
La spitalul din Novaci, întregul parter este destinat doar suspecţilor de coronavirus. În curte, ar urma să apară încă şase rezerve pentru aceşti pacienţi.
Emil Grigore, directorul spitalului din Novaci: O să construim şase saloane, fiecare cu baie proprie, cu încălzire, cu aer condiţionat, cu toate condiţiile, pentru zona tampon. Saloanele ar putea fi făcute într-o lună și jumătate sau două.
Deşi multe din spitalele gorjene nu par a fi pregătite, prin ordin de ministru s-a decis ca toate să golească secţii întregi şi să trateze şi pacienţii infectaţi cu noul virus, pentru că locurile deja amenajate pentru ei sunt pe terminate.
În prezent, în spitalele din Târgu Jiu şi Târgu-Cărbuneşti sunt internate peste 200 de persoane testate pozitiv pentru coronavirus. Celelalte spitale vor elibera încă 160 de paturi ca să poată primi bolnavi cu simptome uşoare şi medii.
Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 26 februarie, în Gorj. De atunci, judeţul numără peste 800 de îmbolnăviri.