Antena LIVE

Curs valutar

Mai multe spitale din țară, obligate să mute pacienții din lipsă de locuri la terapie intensivă

Este prima zi în care România are mai mulţi vindecaţi de coronavirus decât pacienţi care s-au îmbolnăvit. Cifrele ne arată că 339 de români au fost externaţi şi s-au înregistrat 321 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 

De la 24.04.2020, 20:59
WhatsApp
Vezi și:

Virusul a făcut 567 de victime până acum. Azi a fost înregistrat şi decesul celui mai tânăr român, un bărbat de 26 de ani din Mureş. Nu avea alte boli, dar era obez. Între timp, sistemul sănătate de la noi dă semne de boală. 

Medici din două spitale au cerut transferul pacienţilor pentru că nu mai aveau locuri la terapie intensivă. Una dintre victime a murit pe drum.

Pentru că nu mai aveau locuri în terapie intensivă, medicii din Brașov au cerut mutarea a trei pacienţi la Ploiesti. Pentru unul dintre ei, drumul a fost prea mult. O femeie de 36 de ani a murit pe heliportul de la Ghimbav.

Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă: Paturile de ATI din zona respectivă au fost cu toate ocupate şi aceasta arată unul din punctele cele mai sensibile ale acestei epidemii. Aceste cazuri infectate cu COVID care necesită ventilaţie mecanică au o mortalitate extrem, extrem de mare.

Pentru că la Ploieşti heliportul nu are nocturnă, elicopterul a făcut ocol prin Capitală.

Alexandra Bucuroiu, reporter Observator: Pacienţi infectaţi cu Covid-19, în stare gravă, vor fi transferaţi chiar în aceste momente la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Violeta Tănase, purtător de cuvânt SJU Ploiești: Au ajuns la noi doi pacienţi de la Braşov. Ambii sunt în stare gravă, pe suport ventilator.

Alți trei pacienți în stare critică au fost mutați de la Piatra Neamţ la Iaşi.

Daniela Marcoci, Spitalul Județean Piatra Neamț: Eram cu ventilatoarele ocupate în totalitate, motiv pentru care am solicitat sprijinul domnului secretar de stat Raed Arafat.

Diana Cimpoeșu, medic coordonator SMURD Iași: Realizăm în continuare transferuri în aceeași manieră cu elicopterul mare, negativi la Covid, dar ne ajutăm colegii dintr-un spital cu foarte multe cazuri covid pozitive și foarte mult personal cu infectări SARS cov-2.

În plină pandemie, sistemul sanitar îşi arată limitele. Oficial, la nivel naţional avem 1.283 de paturi la terapie intensivă pentru pacienţi cu COVID. Doar jumătate dintre ele au însă ventilatoare. Iată principalele diferenţe

Bianca Iacob, reporter Observator: Pentru a putea fi folosit pe o secţie de terapie intensivă, un pat de spital are nevoie să îndeplinească mai mult criterii, simultan. O să vă arăt câteva dintre ele. Începem cu sistemul de transport - patul trebuie să fie mobil, pe roţi care să dispună de sistem de blocaj. Urmează aparatura medicală de specialitate, care monitorizează starea de sănătate a pacientului. Aici putem regăsi sistemul de monitorizare a temperaturii, inclusiv în caz de hipotermie, aparatul EEG, de monitorizare a presiunii intracraniene, şi, desigur, un aparat de ventilaţie mecanică de înaltă performanţă, atât de necesar în cazul îmbolnăvirilor cu SARS-CoV2. Continuăm lista cerinţelor cu injectomate, sistemul de seringi automate, sistemul de încălzire a pacientului, două prize rapide pentru oxigen care să furnizeze o presiune de patru atmosfere, legate la o sursă centrală sigură şi o priză de aer comprimat medicinal la patru atmosfere, care furnizează aer filtrat.

În primă fază, România a avut zece spitale COVID: nouă de boli infecţiase şi Spitalul Judeţean din Suceava. Apoi, pacienţii au fost duşi în spitalele de pneumoftiziologie, în secţiile de boli infecţioase ale spitalelor judeţene şi în alte câteva unităţi de suport. 

După ce se vor ocupa şi aceste locuri, bolnavii vor ajunge la spitale private care au paturi de terapie intensivă. De săptămâna trecută, sunt internaţi pacienţi şi în Spitalul militar construit la Institutul Ana Aslan. Doi dintre ei au fost deja externaţi.

Giorgeta Grosu, asistent coordonator al Spitalului Militar ROL 2: Pentru noi a fost o mândrie că am putut să trimitem oameni către casă.

Azi a fost dat în folosinţă un centru de spitalizare pentru bolnavi cu forme uşoare în Bucureştii Noi. Pacientii vor fi întâmpinaţi de un robot: "Bine aţi venit, domnule preşedinte! Numele meu este Escu şi sunt la datorie în spitalul modular COVID-19. Trecem prin vremuri dificile dar o să fie bine!".

Klaus Iohannis, preşedintele României: Această facilitate va fi operată într-un parteneriat. Institutul Matei Balș, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va gestiona tot ce se va întâmpla aici. DSU a fost implicat în coordonare și amenajare și va coordona în continuare.

Alţi doi roboți vor avea grijă de pacienţi. Unul dintre ei le va duce masa la pat.

Alexandra Popescu, reporter Observator: Cele 350 de paturi de aici de la centru sunt delimitate de un separator de carton. Aici, va putea fi cazat unul dintre pacienții cu forme uşoare de coronavirus care va avea la dispoziţie un pat, o cutie de carton în care va putea să îşi depoziteze lucrurile, ba chiar are şi o fereastră, chiar dacă este formată dintr-o imagine și nu este una reală. Are la dispoziţie şi un cuier şi foarte important este de menţionat că în cazul în care starea de sănătate i se agravează, va putea să ridice această bulină roșie în sus iar imediat cineva va veni să îi acorde îngrijiri medicale.

Spitalul are şi camere unde medicii pot fi cazaţi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ploiesti piatra neamt romania spital pacient terapie intensiva
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025