Pâinea de la Ruşeţu, vestită în toată ţara
Caldă și rumenă, coaptă în cuptoare de cărămidă și făcută după o rețetă moștenită de la bunici, pâinea de la Ruşeţu este vestită în toată ţara.
De Redactia Observator la 25.12.2016, 20:06Caldă și rumenă, coaptă în cuptoare de cărămidă și făcută după o rețetă moștenită de la bunici, pâinea de la Ruşeţu este vestită în toată ţara.
Povestea pâinii de Rușeţu a început în urmă cu mai bine de 20 de ani. Un om de afaceri a preluat brutăria, cu tot cu angajați. A început să facă pâine după o rețetă de familie.
Gheorghe Jinga: "Prima dată se începe cu maiaua, se lasă la dospit, după aceea se adaugă drojdia, sarea şi apa care trebuie la cantitatea de făină, se malaxează
timp de 25 de minute, apoi se lasă iar la dospit, jumătate de oră."
Totul natural, ca la mama acasă. Gheorghe Jinga e bucătar cu experienţă şi lucrează în fabrică de 16 ani. Perioada sărbătorilor de iarnă este de departe cea mai aglomerată. Recunoaşte că a furat meseria, pentru că nu se învaţă din cărţi.
Aproape 20 de oameni lucrează la foc continuu, în fabrica de familie din Ruşeţu. În urmă cu un an, patronul a murit, iar tradiția este dusă mai departe de cei doi copii ai săi. Pentru ei este o moștenire de suflet, aşa că au păstrat gustul pâinii care le aminteşte de copilărie.
Povestea pâinii de Rușeţu este astfel dusă mai departe de cei doi fraţi, care, deși lucrează în București, nu își pot imagina viața fără produsul lor de suflet.