Palatul Culturii din Iaşi, în topul celor mai frumoase construcţii de văzut pe timp de noapte
România continuă să se remarce în topuri internaţionale prin monumente sau peisaje care taie răsuflarea. La Iaşi, după biblioteca apreciată drept cea mai frumoasă din lume şi teatrul considerat al doilea în topul arhitecturii, a venit rândul Palatului Culturii să impresioneze.
De Redactia Observator la 12.03.2019, 11:15- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Deşi infrastructura nu ne ajută, România continuă să se remarce în topuri internaţionale prin monumente sau peisaje care taie răsuflarea. La Iaşi, după biblioteca apreciată drept cea mai frumoasă din lume şi teatrul considerat al doilea în topul arhitecturii, a venit rândul Palatului Culturii să impresioneze. Graţie stilului şi a sistemului de iluminat, o agenţie de turism a plasat edificiul într-un top al celor mai frumoase construcţii care trebuie văzute pe timp de noapte. Sunt lesne de înţeles şi statisticile. Peste patru sute de mii de vizitatori au călcat doar anul trecut pragul clădirii în care s-au investit mai bine de 26 de miloane de euro pentru renovare.
Odată cu lăsarea întunericului, farmecul impresionantei clădiri capătă şi mai multă strălucire. Iluminatul arhitectural îi dă o nouă înfăţişare, un spectacol pentru privitori care a adus acum pentru Palatul Culturii clasarea într-un top de profil.
"Palatul Culturii ocupă un meritoriu loc trei în acest top zece, cu unele din cele mai frumoase clădiri din lume" a declarat Lăcrămioara Stratulat, directorul complexului muzeal Moldova.
Titlul oferit de o agenţie de turism a fost imediat preluat de un site internaţional de artă.
Este greu de spus câte lumini îmbracă arhitectura în stil neogotic al Palatului Culturii din Iaşi. Cert este că întregul sistem de iluminat arhitectural a fost schimbat în momentul în care au fost făcute renovările. Practic, aici la Iaşi, este cel mai mare astfel de concept de iluminat arhitectural al unei clădiri de la noi din ţară.
"Suntem pe locul întâi în Europa ca proiect de amenajare arhitecturală externă a unei clădiri. Restaurarea şi consolidarea Palatului a început la sfârşitul anului 2008 şi s-a terminat în anul 2016" a mai adăugat Lăcrămioara Stratulat, directorul complexului muzeal Moldova.
O investiţie de peste 26 de milioane de euro. Monumentul ridicat la începutul secolului trecut a funcţionat ca palat judecătoresc, iar astăzi găzduieşte patru muzee. Se spune că are atâtea încăperi câte zile sunt într-un an. Însă.
"Legenda noastră nu se confirmă. Palatul nu are tot atâtea camere câte zile sunt într-un an, dar ajunge aproape de ele. Are 292 de camere" a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul complexului muzeal Moldova.
În topul destinaţiilor nocturne, edificiul ieşean se clasează deasupra unor clădiri celebre din lume, ca Palatul Versailles sau Palatul de Iarna din Sankt Petersburg. Pe prima poziție din clasament se află Palatul Regal din Madrid. În ţara noastră, Palatul Culturii din Iaşi a fost anul trecut pe locul doi în topul celor mai vizitate monumente după Castelul Peleș, cu peste 400.000 de vizitatori.