Dr. Alexandru Rafila nu exclude o evoluție rapidă a pandemiei, în România: "Important este să oprim trendul crescător"
Epidemia a avut o evoluţie galopantă în iulie în România: peste jumătate din numărul total de cazuri s-au înregistrat într-o singură lună. Mai exact 25 de mii din 52 de mii. Trendul ascendent se menţine şi în prima zi din august. 1.225 de cazuri au fost raportate astăzi şi 36 de decese. Experţii în sănătate publică nu exclud să ajungem chiar şi la 2.000 de infectări pe zi.
De Ema Schweninger la 01.08.2020, 21:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Orice este posibil, a răspuns dr. Rafila, întrebat dacă am putea trece de pragul de 2.000 de cazuri
- România raportează zilnic peste 1.000 de noi pacienți cu coronavirus, de peste o săptămână
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, reprezentant OMS: Conducem plutonul în Uniunea Europeană.
Cu 70 de cazuri la 100.000 de locuitori, în ultimele două săptămâni, România este acum pe locul doi în Europa. Suntem depăşiţi doar de Luxemburg - o ţară cu o populaţie de 600.000 de locuitori.
Luna iulie a început cu 326 de cazuri în 24 de ore. Primele 7 zile nu am depăşit 500 de cazuri. Spre mijlocul lunii, cifrele au început să crească. 10 zile mai târziu înregistram peste 800 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 la 24 de ore. În doar 4 zile, depăşeam pragul de 1.000 iar de atunci, cu mici fluctuaţii, nu am scăzut sub această cifră.
Numărul infectărilor este de două ori şi jumătate mai mare acum faţă de cel al cazurilor raportate în starea de urgenţă. Şi recordurile negative nu se mai opresc. Numărul deceselor şi cel al bolnavilor care au ajuns la Terapie Intensivă s-au dublat în ultima lună.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, reprezentant OMS: Cu siguranță numărul cazurilor de la ATI și de decese va crește pentru că, de fapt, în momentul de față, înregistrăm efectul creșterii abrupte de acum 10-14 zile. Gânditi-vă că aceste paturi sunt în toată țara iar majoritatea cazurilor sunt concentrate în anumite zone din ţară, și atunci chiar dacă eu am paturi la Satu Mare, dacă am multe cazuri la Brașov, mi-e greu să le transfer.
Acum în spitale sunt sub 5.000 de locuri disponibile pentru pacienţii infectaţi cu covid19. Iar specialiştii nu sunt optimişti în privinţa îmbolnăvirilor.
Carmen Dorobăţ, manager Boli Infecţioase Iaşi: Nu ne așteptăm să vedem o descreștere în următoarele două săptămâni, ceea ce înseamnă că în următoarea perioada de timp trebuie să fim extrem de precauți.
Emanuela Schweninger, reporter Observator: Am putea ajunge la 2.000 de noi cazuri pe zi în august?
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, reprezentant OMS: Orice este posibil. O astfel de întrebare generează panică şi discuţii. Sigur că da, pot să fie mai mult de 2.000 de cazuri, 2.000 de cazuri sau mai puţin de 2.000 de cazuri. Nu asta e important, important este să oprim trendul crescător.
Scăderea numărului de infectări este principalul obiectiv al autorităţilor, mai ales că e perioada concediilor.
Adrian Marinescu, medic Matei Balş: Aceste concedii trebuie făcute cu prudență, suntem în situație de pandemie. Să evităm zonele aglomerate cu totul dacă putem, să evităm contactul prelungit că în felul asta se produce infectarea. E important să știm cu cine stăm la masă, există riscul să fie o persoană străină și știm foarte bine că la masă nu purtăm masca.
Evoluţia epidemiologică va fi decisivă pentru concediile noastre, pentru începerea noului an şolar şi pentru organizarea alegerilor locale.